Panorámás kilátó épülhet a székesegyház tornyában

Ha sikeres lesz a pályázat, akkor jövőre folytatódhat a Szombathelyi Székesegyház felújítása a homlokzattal és a két toronnyal. A terv szerint turisztikai célokat is szolgál majd a felújítás.

Némethy Mária

A napokban dr. Veres András megyés püspök sajtótájékoztatón közölte: sikeresen befejeződött az idén a szombathelyi székesegyház tetőzetének, oldalfalainak felújítása, de jövőre folytatás következhet.

- Nagy vágyunk, hogy jövő nyáron megújuljon a két torony és a homlokzat is, ennek tervezése most történik, turisztikai pályázaton szeretnénk résztvenni - hallottuk a megyés püspöktől.

Dr. Veres András elmagyarázta azt is, miért éppen turisztikai pályázaton. Külföldi útjai során nem egy helyen látta, hogy a turisták szívesen felmennek a templomok tornyába, onnan gyönyörködnek madártávlatból az eléjük táruló panorámában.

Ezt szeretné megvalósítani Szombathelyen, a székesegyházban. Elképzelése szerint az egyik toronyba fel lehet majd menni, a másikból le lehet majd jönni, a kettő között lévő timpanon mögül pedig a turisták fényképet készíthetnek Szombathely panorámájáról.

Az ötlet jó. Reméljük tetszik majd a pályázat elbírálóinak is. Miért kellene ehhez is sok pénz? 

A sajtótájékoztatón hallottuk azt, hogy a második világháború nyomait még mindig viseli a székesegyház. 1945. március 4-én, amikor a legnagyobb károkat szenvedte el Szombathely az amerikaiak bombázása miatt, a székesegyház telitalálatot kapott: a főhajója beomlott, az oltárfestmények jelentős része tönkrement. Ennek az akkori bombázásnak a nyoma mindmáig, hogy például az északi toronynál sok lépcső hiányzik. Azokat pótolni kellene.

Ha sikerül a terv, bizonyára  a szombathelyiek is felmennek a látvány kedvéért a tornyok közé. A panorámáért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!