Paul Lendvai: a gazdasági nyomorúságért a 2002 óta hatalmon lévő szociálliberális kormányokat terheli a fő felelősség

<b>Bécs</b> - Gyurcsány úgy próbál zongorázni, hogy közben az egyik keze hátra van kötve, írja egyebek mellett a csütörtöki osztrák Der Standard.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ritkán volt Magyarországnak olyan rossz sajtója, mint most, a legutóbbi brüsszeli EU-csúcsot követően - vélekedett a bécsi Der Standard csütörtökön.

A liberális osztrák napilapban megjelent jegyzetében Paul Lendvai rámutatott: a politikai túlélésért küzdő miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc kezdeményezése, hogy hozzanak létre egy hozzávetőleg 190 milliárd eurós pénzalapot Kelet-Európa számára, látványosan megbukott a brüsszeli EU-csúcson.

A magyar származású neves ausztriai publicista megjegyezte, hogy a rosszul előkészített magyar javaslatot még az újonnan csatlakozott EU-tagok nagy része is elutasította a csúcs előtt lezajlott egyeztetésen. Gyurcsány drámai hangú figyelmeztetése, miszerint új vasfüggöny oszthatja ketté Európát, nemcsak hogy nem talált meghallgatásra, de még kárörvendő kommentárokat is kiváltott a német és a svájci sajtóban. 

A szerző szerint jogosan írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi tudósítója a közelmúltban azt, hogy Gyurcsány és Orbán Viktor ellenzéki vezető csupán egyetlen kérdésben vannak ugyanazon a véleményen: mindketten a "Nyugatot" teszik felelőssé az elsődlegesen "házilagos készítésű" gazdasági válságért. Sőt, Orbán egyenesen a nyugati bankok szemére vetette néhány napja Bécsben, hogy a rendszerváltás idején született megállapodás ellenére cserben hagyták keleti leányvállalataikat. Lendvai megítélése szerint a Fidesz elnökének legújabb követelése, hogy a pénzintézetek legkevesebb felének magyar kézben kellene lennie, nemzeti populista taktikájába illeszkedik. 

A gazdasági nyomorúságért a 2002 óta hatalmon lévő szociálliberális kormányokat terheli a fő felelősség - húzta alá a kommentátor. Utalt arra, hogy 2001 és 2007 között a magánfogyasztás 37 százalékkal nőtt az országban, miközben a hazai össztermék alig 29 százalékkal bővült. De korábban, a polgári pártok kormányzása alatt is lehetőségeiken felül éltek a magyarok - fűzte hozzá Lendvai, azzal a megállapítással fejezve be cikkét, hogy a szocialista kisebbségi kormány időzített "szociális bombán" ül. 

A liberális lap Werner Faymann osztrák kancellár csütörtöki budapesti látogatásához időzítve elemzést is közölt a magyarországi helyzetről. "Látogatás a betegeskedő szomszédnál" című cikkében az újság budapesti tudósítója egyebek között azt írta, hogy Gyurcsány személyében "belpolitikailag megroggyant" partnerrel találkozik az osztrák kancellár. A cikkíró olyan zongoristához hasonlította a "csak feltételesen cselekvőképes helytartót" (Gyurcsányt), aki úgy próbál szimfonikus hangokat kicsalogatni a politikai gépezet klaviatúrájából, hogy egyik keze hátra van kötve.

Forrás: mti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!