Példátlan áradások Ausztráliában

Halálos áldozata is van már a mindeddig példátlan áradásoknak Ausztrália északkeleti részén: a rendőrség egy 41 éves nő holttestét emelte ki vasárnap a vízből, aki az éjjel megfulladt, miután autóját elsodorta az ár.

MTI

A nő járműve Mount Isából Burketownba tartott egy másik autóval együtt, amelyet szintén elvitt a víz, de annak utasait, két felnőttet és két gyermeket sikerült kimenekíteniük a rendőröknek. A szerencsétlenül járt nő gépkocsijából is megmenekült egy felnőtt és egy hároméves kisgyerek - közölte a rendőrség szóvivője.
   
A hatóságok becslése szerint már több mint 200 ezer embert sújtanak Queenslandben a hatalmas árvizek, amelyeket Andrew Fraser, a szövetségi állam egyik illetékese szombaton "bibliaiaknak" nevezett. Folytatódik a szárazföldi és légi keresés az elárasztott terület központja, a tengerparti Gladstone körül, ahol szombat délután halászhajójával eltűnt egy 38 éves férfi.
   
Tovább súlyosbítja a katasztrofális helyzetet, hogy vasárnap estére a térségben vihar várható "romboló szelekkel, nagy esőzésekkel, jégesővel, a vizek szintjének gyors emelkedését váltva ki" - figyelmeztettek a meteorológiai szolgálatok.

Julia Gillard ausztrál kormányfő, aki pénteken személyesen ment el a helyszínre, hogy nyugtassa a kárvallottakat, úgy vélekedett, hogy a pusztító áradások még nem érték el csúcspontjukat, és a gazdasági hatásuk igen súlyos lesz. Különösen a bányászat, az ausztrál gazdaság jelentős munkahelyteremtője szenvedi meg az ítéletidőt, de nagy kár éri a mezőgazdaságot, a kisvállalkozásokat és az idegenforgalmat is - hangsúlyozta.
   
Anna Bligh, Queensland állam miniszterelnöke több milliárd dollárra becsülte az időjárási katasztrófa által eddig okozott károkat. Ő is azt hangoztatta, hogy a válság még távolról sem ért véget, és a vízszintek emelkedni fognak a következő napokban. A szövetségi állam mintegy 1,8 millió négyzetkilométeres területének felét öntötte el mostanáig a víz, s az áradás átterjed a szomszédos Új-Dél-Walesre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!