Péntek 13: mi vár rád ma?

Péntek 13. Ez így együtt minden évben legalább egyszer előfordul. Az idén viszont dömping van belőle, tripla év: februárban, márciusban és novemberben. Tehát ma is. A világon a legismertebb és legelterjedtebb babona: ezen a napon szerencsétlenség érheti az embert. Mielőtt bárki legyintene egyet, vegye tudomásul, vannak helyek, ahol nagyon odafigyelnek erre.

Némethy Mária

A Gergely-naptárban több tizenharmadika esik péntekre, mint bármilyen más napra. A  világon a legismertebb és legelterjedtebb babona: ezen a napon szerencsétlenség érheti az embert. Mielőtt bárki legyintene egyet, vegye tudomásul, vannak helyek, ahol nagyon odafigyelnek erre.

 -Tíz éve dolgozom hotelekben, ez a mostani az ötödik, de sehol sincs 13-as szoba. Itt se. A 12-es után a 14-es következik. Miért? Becsekkoláskor nem akarnak a vendégnél balszerencsés képzettársítást előidézni, ezért a 13-as számot kihagyták - mondja Csaplovics Gábor, Bük legelőkelőbb hotelének, a Radissonnak az alkalmazottja.

Ellenkezve a közhidelemmel sokan kifejezetten szerencsét hozó számnak tekintik a tizenhármast, és bármilyen tevékenységbe kizárólag ezen a napon kezdenek. Így a huszonéves Fecó is, aki azt tapasztalta, mindig szerencse éri 13-án. Legutóbb az autóját vásárolta ezen a napon.

Erzsi 13-án született, nagyon elégedett a nappal. József 13-án házasodott, régóta, jól él feleségével. Erika is szerencsés számnak tartja, mert diákkorában megyei tanulmányi versenyt nyert a 13-as sorszámmal. A lottózók közül is sokakat érhet szerencse ma: óránként nyerhetnek.
 
- Attól lesz ez a nap pozitív vagy negatív töltésű, hogy ki mire használja a lejövő energiát - magyarázza a Szombathelyen jól ismert Zsebeházy Márta természetgyógyász. 

- Személyesen nekem ez a nap annyi, mint halottnak a csók: nem oszt, nem szoroz. Reiki tanárként egy ilyen napon nem kapok annyi energiát fentről, mint  Szent Márton napján, vagy a csodás gyógyulásokat hozó Lázár napon.
 
A számmisztikában a 13 redukciója a 4, amihez az Uránusz társítható, az viszont meglepetést, váratlant hoz.

- Hosszú évek alatt megfigyeltem: ilyenkor bosszúság ér, például lent hagyok valamit a kocsiban - magyarázza Székely Gábor asztrológus. A péntekhez társuló bolygó a Vénusz viszont  luciferi erőket mozgósít: a szép álarcában megjelenő bűnét.

Dr. Nagy Zoltán néprajzos, a Savaria Múzeum igazgatója érdekes tényt említ: már Hammurápi törvényei között sem volt 13., a középkori Európában meg a nagy szerencsétlenség napja lett péntek 13-a, mert akkor tartóztatták le a templomos lovagokat.
   
- Nálunk olykor a szerelmi babonákban is felbukkan ez a szám, a legismertebb a Luca-napi szerelemjóslás - magyarázza az igazgató.

Mit hoz ez a nap? Kinek mit. Mást annak, aki babonás.

A tizenhármas a legtöbb ősi kultúrában kiemelt szerepet kapott: Kínában és Egyiptomban szerencsés számnak tartották. Az olaszok irtózását a 13-tól ékesen bizonyítja, hogy szerte Itáliában, sőt a francia fővárosban is kerülik a tizenhármas házszámozást. Az USA felhőkarcolóiban sincs 13. emelet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!