Percenként húsz órányi videó - Öt éves a YouTube

Videómegosztó portálként indult, mára médiaóriás lett a YouTube, amely idén ünnepli ötödik születésnapját. Egy állatkerti amatőr felvételt töltöttek fel először, ma már a filmstúdiók is lehetőséget látnak benne.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

2005 februárjában Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim, három korábbi PayPal alkalmazott megalapította a YouTube-ot, ezzel forradalmasították a videózást, a Web 2.0-t és a kultúrát, a hagyományos médiákkal szemben. A videómegosztó oldalt azóta felvásárolta az internetes óriás, a Google, méghozzá az alapítás után másfél évvel, 1,65 milliárd dollárért.

A YouTube alapelve nagyon egyszerű: a felhasználók videókat tölthetnek fel, oszthatnak és nézhetnek meg. A világ történései egy kattintásnyira vannak tőlünk, nem kell a helyszínre küldött stábok beszámolóit várni, az eseményekeket az ott élők rögzíthetik, s tölthetik fel a világhálóra. Természetesen nem csak ez, hanem minden egyéb videó is helyet kap, a humortól a videónaplón át a klipekig. Tartottak már YouTube-on sajtótájékoztatót, megnézhetők családi videók, rendőrségi felvételek, s lényegében szinte minden olyan, ami nem sért szerzői jogokat vagy a felhasználói szabályzatot. A legelső videó a YouTube-on:

A videócsatorna legnézettebb és legnézettebb magyar videójáról már írtunk itt, jelenleg is első helyen áll az Evolution of Dance, több mint 137 millióan látták már.

A YouTube saját statisztikái alapján minden percben húszórányi videóanyagot töltenek fel összesen világszerte a felhasználók. A YouTube folyamatosan fejlődik, Az amatőr videók megosztása helyett már a filmstúdiók is meglátták a benne rejlő üzletet, s ezt próbálják is kihasználni.

A YouTube száz legnézettebb videója kétszáz másodperbe sűrítve (2009 szeptember):

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!