Peresznye: információs központtá válik a felújított kultúrház

Bővítették, felújították, átépítették az 1960-as években épült peresznyei kultúrházat. A munkát nyáron kezdték, csütörtökön műszakilag átadják, novemberben pedig majd ünnepélyesen felavatják

Némethy Mária

Évek óta készültek a peresznyeiek a művelődési ház felújítására. Még az előző polgármestertől, Orbán Gyulától hallottam: nincs megfelelő pályázati lehetőség, addig pedig nem tudnak semmihez sem hozzákezdeni. 

Vártak évek hosszú során át. Aztán lett pályázati lehetőség az "Integrált Közösségi Szolgáltató Tér" elnevezésű , sikeresen is pályázott a település, s ma már meg is történik a bővített, felújított, átalakított művelődési ház műszaki átadása. 

Grüll János polgármester és Kovács Pálné horvátzsidányi körjegyző is megerősít abban: sok minden változást hoz ez majd a falu életében.

A kultúrház valóságos információs központtá válik. Nagyobb lesz a könyvtár, amelyben internet szolgáltatást lehet igénybe venni több számítógép segítségével, lesz a civil szervezeteknek terme, irodája. A falugazdász fogadónapot tart majd benne, lehet őt mindenféle kérdéssel felkeresni, a munkaügyi központ szakembere is időnként  segíti a munkát keresőket, azon túl fontos információkat kaphatnak a vállalkozók is.

Az 570 lakosú Peresznyén november 19-én ünnepelik majd a megújult kultúrház átadását. Nyilván mindenki örül majd ennek a faluban, de ha tippelni lehet, akkor talán a Zviranjak Peresznyei Horvát Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület tagjai a legjobban. Az 1990-es évek közepe óta ez az egyesület őrzi leginkább az itteni  horvát hagyományokat.  

Jelenleg az egyesület négy csoportot foglal magában. A hagyományőrzést az énekkar, a  felnőtt- és gyermek tánccsoport, valamint a tamburica zenekar valósítja meg. Nyilván ők tekintik majd leginkább otthonuknak  a szép  művelődési házat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!