Permetezőszertől pusztultak el az andrásfai méhek

Nagy valószínűséggel a szomszédos, osztrák tulajdonban lévő almáskertben használt permetezőszer okozta az Andrásfa környékbeli méhek tömeges pusztulását április végén.

Nagy Ildikó

Kaczor Tibor andrásfai méhésznél jártunk április végén: akkor a méhek tömeges pusztulásáról adtunk hírt. Leírtuk azt is, hogy a környékbeli méhészek  akárcsak tavaly  most is a szomszédos, osztrák tulajdonban lévő almáskertben használt növényvédőszerre gyanakodtak, szerintük az okozhatta a méhek pusztulását.

A tömeges elhullás - Kaczor Tibor méheinek kétharmada elpusztult - után a hatósági állatorvos, valamint az ügyben hatóságként eljáró  Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának szakemberei is mintát vettek az elpusztult állatokból. Utóbbi szervezet  munkatársai a három-öt kilométeres körzetben fellelhető, a méhek által feltehetően látogatott, virágzásban lévő növényekből is mintát vettek. Ezen kívül a gazdálkodással kapcsolatos dokumentációt (a permetezési naplókat is) tanulmányozták.

A növényi mintákat a tanakajdi analitikai laboratóriumban, a méhtetemeket pedig a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz tartozó Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság központi laboratóriumában vizsgálták meg. Az eredményeket a napokban kapta meg az ügyben eljáró tanakajdi igazgatóság.
 
- Tömeges elhullást okozó fertőzöttséget nem állapított meg a vizsgálat, tehát sem betegség, sem paraziták nem okozhatták a méhek pusztulását. Az állati mintákban ugyanakkor kimutattak egy, a méhekre erősen mérgező hatású szerves foszforsav-észter típusú hatóanyagot. A növények vizsgálatakor pedig kiderült, hogy ez a hatóanyag az almáskertből vett mintákban is kimutatható - mondja Szabó Levente, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója. Hozzátette: az eredmények teljes kiértékelésével nem végeztek, néhány napot várni kell a hatósági vizsgálat lezárásáig.

Ha bebizonyosodik, hogy az osztrák cég által (nem megfelelően) használt szer okozta a méhek pusztulását, a cég  tekintettel arra, hogy tavaly hasonló ok miatt már megbirságolták, 750 ezer és 10 millió forint közötti bírságra számíthat.

Szabó Levente elmondta: szeretné egy asztalhoz ültetni és együttműködésre bírni a méhészeket és a gazdálkodókat, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!