Permetszer a lakóövezetben: virágok, bokrok, fák mennek tönkre

Nem csak a megadott repceföldre került permetszer június 28-án Sében. Eddig tisztázatlan okok miatt került a környező utcák növényzetére a permetszer, leperzselte a fák leveleit.

Ambrózai Zsuzsanna

A település lakói érzékelték elsőként a problémát, miszerint a környezetükben lévő fák levelei elkezdtek sárgulni, hullani. Visszavezetve a történéseket jutottak el arra a megállapításra, hogy valószínűleg permetszer okozza a gondot. A feltételezés nem volt alaptalan, hiszen - mint utólag megtudták - június 28-án a vasúti töltés mögött Sé és Torony között növényvédelmi helikopteres permetezést végeztek. Minderről akkor értesültek, amikor bejelentést tettek a polgármesteri hivatalnál, július 5-én.

A hivatal azonnal intézkedett, felvették a kapcsolatot a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságával, valamint kiderítették, hogy mi okozhatta a problémát.

- Jelen állás szerint azt mondhatjuk, hogy egy helyi mezőgazdasági vállalkozó Janzsó László végeztetett aznap ilyen jellegű munkát. Arról csak sejtéseink lehetnek, hogyan került a permetszer a lakóövezetbe. Kétségtelen, a helikopter délről érkezett a faluba, és ez az a terület, amely érintett az ügyben. Összesen nyolc-kilenc utcában, körülbelül harminc családot érint a probléma - mondja Sörös István, Sé polgármestere.

A lakók el vannak keseredve.  - Tíz éves munkám van abban, hogy a kertem ilyen szépen néz ki és most azt látom, hogy a virágok, bokrok, fák mennek tönkre. Elkeserítő, hogy a nyár közepén faleveleket kell összeszednem - mondja az egyik érintett övezetben élő lakó.

A lakossági bejelentést követően a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság helyszíni vizsgálatot tartott és megállapították, hogy a permet ZOPPglufozinát-ammónium  repcére, napraforgóra, kenderre és lucernára egyaránt engedélyezett lombtalanító szer. Szabó Levente, igazgató hozzátette, a hatóság vizsgálja a munkavégzés körülményeit, illetve a permetszer elsodródásának lehetőségét.

A polgármesteri hivatal kikérte a kistérségi tiszti főorvos állásfoglalását is az ügyben. Dr. Stánics Éva a megküldött válaszában jelezte, a lehulló levelek egészségügyi kockázatot nem jelentenek. A toxikológiai adatok szerint akut esetben hányingert, hányást, hasmenést okozhat a szer. Ezek az adatok azonban a tömény permetre vonatkoznak  nincs mitől tartani, ugyanis a permetezéskor bőséges koncentrációt használtak.

A permetszer nem káros az egészségre

A faluban hétfő lakossági fórumot tartottak, ahol szakembereket is vendégül láttak. A polgármester elmondta, a fórum elsődleges célja az volt, hogy megnyugtassák az embereket.  A permetszer ugyanis nem káros az emberi egészségre, tizennégy nap és alapos mosás után minden termés ehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!