Photoshop és restusálás: hol a határ?

Ki ne szeretne szép lenni, a fotókon a legtökéletesebb formát mutatni? Ma már a zsírpárnák néhány mozdulattal eltűntethetők, a pattanások kiradírozhatók, sőt az orr és ajkak is átszabhatók - néhány kattintással. A magazinokról pedig tökéletes bőrű, porcelánarcú nők villantanak mosolyt felénk... Mégis hol a határ a retusálásban?

Vas Népe

A címlaplányok külön "fajba" tartoznak: bőrük hibátlan, dekoltázsuk álomszép, combjuk hihetetlenül hosszú, fenekük feszes, fogaik vakítóan fehérek... Persze gyakran halljuk, hogy a szépség belülről fakad, ám ebben úgy tűnik, egyre kevésbé bíznak a reklámiparban... Így a szépet is még szebbé, a karcsút is még karcsúbbá varázsolják. Az átlagnő pedig nem tudja felvenni a versenyt, hacsak akkor nem, ha tudomásul veszi, hogy nem a valóságot látja, hanem annak retusált változatát, s ő is túlórázni kezd a számítógép előtt, hogy tökéletesre faragja magát jó néhány kattintással. Mert ma már a digitális technika segítségével  - a képeken legalábbis - mindenkiből szupernő/férfi varázsolható, ha éppen arra van igény...

Igény pedig van, úgy tűnik, a valóságra egyre kevésbé kíváncsiak az emberek: nem titok, hogy a hírességek és a modellek fotóit rendszeresen digitális csiszolással véglegesítik. A retusálás lehet szinte észrevétlen: a színek élénkebbek, egy eltévedt hajszál helyére kerül, egy pattanás eltűnik. De lehet durva is: jelentős súlyfölösleget radíroznak le, vagy éppen gömbölyítik a vonásokat, eltűntetik az összes ráncot és egyéb hibát. Mindehhez a Photoshop szoftvert használják, ez a mai retusáló varázspálcája. "Kijavítunk valamit, aztán valami mást, és ha folytatjuk, hamar eljutunk Barbie babához" - fejtette ki véleményét Hany Farid, a New Hampshire-i Dartmouth College számítógép-kutatási szakértője.

Brit, francia és norvég törvényhozók egy csoportja szerint a retusálás valós probléma; ők azért küzdenek, hogy a digitálisan megváltoztatott képeket megkülönböztető címkével lássák el. Az amerikai orvosszövetség 2011-ben felszólította a hirdetőket és a fotókat felhasználó más csoportokat arra, hogy "lépjenek fel a képek olyan jellegű megváltoztatása ellen, amely a valóságtól elrugaszkodott várakozásokat kelthet" a megfelelőnek tekinthető emberi testről.

Farid szerint sommás eljárás lenne a fotókat egyszerűen két kategóriába sorolni, amint azt egyesek Európában javasolják: nem elég pusztán jelezni, történt-e vagy sem digitális beavatkozás az eredeti felvétel módosítására. Eric Kee dartmouth-i komputerszakértővel olyan számítógépes programot hozott létre, amely ötös skálán jelzi, hogy milyen fokú változtatás történt a divat- és szépségfotókon, az észrevehetetlenül kicsitől az elképesztő mértékű átalakításig. Együttműködésük eredményét a The Proceedings of The National Academy of Sciences akadémiai kiadvány ismertette.

A fotó legyen ragyogó, de igazi. Ha egy képről bebizonyosodik, hogy durván belenyúltak és módosították, ezáltal nagyon könnyen hitelét veszítheti az újság, a fotós egyaránt - fogalmazott Benkő Sándor, a Vas Népe fotórovatának vezetője.

- Ez főleg a napilapokra vonatkozik, de tudjuk, hogy a magazinok másképpen működnek. Bizonyos retusálással egyetértek, mint például a bőrhibák eltüntetése,kisebb ráncok felvarrása, de alapjaiban nem szabad a képet megváltoztatni,idealizálni. Photoshop nélkül is léteznek technikák arra, hogy a fotós eldöntse, milyen beállítások a legalkalmasabb egy modell számára. Bizonyos világításokkal lehet például elérnei azt, hogy mondjuk ne látsszon kövérnek valaki, vagy a megfelelő profil kiválasztásával előnyösebbé tenni az arcot. Ehhez persze nem csupán az kell, hogy valaki megvásároljon egy méregdrága fényképező gépet, és éles képet készítsen majd vele, mert a szakma fontosabb paramétereit, amihez kell a fotós szaktudása, szeme, nem építették bele a
gépbe. Mi, fotóriporterek is használjuk a Photoshopot, de csupán a kép megvágására, a színek szaturációjának beállítására, a világosság és a kontraszt megváltoztatására a nyomda alá dolgozásához. Ennyit engednek meg a
hivatalos sajtófotó pályázatok is. Amúgy, ha nem lenne Photoshop, akkor nem születnének "Avatárok" sem, de az egy teljesen más kategória, azt jelezni kell. Egyetlen néző sem gondol arra, hogy Avatár egy létező személy, csak képátalakító technikákkal tették ilyenné. Nem, ott nyíltan megmondják, hogy az egy elképzelt figura egy elképzelt történetben. Ebből az következik, hogy ha durván belenyúlnak a szerkesztők a képbe, akkor az már nem is azt a modellt ábrázolja, akit a fotós felényképezett. Nem lehet kategorikusan azt mondani, hogy a Photoshop az ördög eszköze - rengeteg grafikus munkaeszköze - de tudni kell, hogy a fotográfiában hol a használatának a határa! - vélekedett Benkő Sándor fotóriporter.

A retusálásokra bőven láthatunk példát a különféle magazinokban, ahol népszerű színészek, celebek, közéleti személyiségek mutatják szebbik arcukat. Így születnek a meg a tökéletes nők és férfiak. Megjegyezzük, a divatfotókkal teli újságok fiatalok önértékelésére gyakorolt hatásairól is hosszan lehetne beszélni, de az már egy másik téma...

Persze a retusálásoknál is gyakran hiba csúszik a képbe, a manipulációnál bizony kilóghat a lóláb...

Photoshop-bakigyűjtemény a techline.hu-n!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!