Plakátháború: perben áll az önkormányzat és a reklámcég Szombathelyen

Egy rendeletmódosítás miatt jóval kevesebb lesz június végétől a városokban a plakát, s megtiltják a molinók kihelyezését is. A törvény már hatályba lépett, viszont június végéig nem büntetnek a szabálytalanságok miatt.

Bajdó Bettina

Néhol csak elvétve látni, másutt viszont egymás hegyén-hátán sorakoznak ház oldalán, hirdetőtáblán, oszlopokon a plakátok. Január 1-jén lépett hatályba a közúti közlekedésről szóló, 1998-as törvény módosítása. A legtöbb változás a reklámfelületek elhelyezését érinti. Bár hamarosan akár félmillió forintos büntetést is kiszabhatnak a szabálytalanul elhelyezett reklámok miatt, egyelőre nem tudni, hogy ez  Szombathelyen hány hirdetési felületet érint.

A plakátok elhelyezéséért 2008 óta az ESMA SpanyolMagyar Reklám Zrt. felel. Az önkormányzat hivatalos levélben kérte a céget, hogy mérjék fel, milyen változtatásokra lenne szükség a reklámfelületeket illetően. Az eredményről a cégnek április 10-ig kellett volna tájékoztatnia az önkormányzatot, ez azonban nem történt meg. Úgy tudjuk, ennek az az oka, hogy a cég  perben áll a várossal. 

Szombathelyen az óriásplakátokat telepítő cégek, illetve az önálló hirdetőfelületek száma közel negyven. A jogszabály- változás a plakátok kültéri elhelyezését módosítja, így felül kell vizsgálni, hogy a városban lévő óriásplakátok elvonják-e a közlekedők figyelmét. A megyeszékhelyen számos kandeláberen látható reklám, ezeknek a jövőben el kell tűnniük. Gondot okozhat az önkormányzat által támogatott rendezvények (Savaria karnevál) reklámozásában, hogy ezentúl tilos lesz a molinók kihelyezése.

A rendeletben 180 napos türelmi időt kötöttek ki, ez június 30-án lejár.  Ennyi idő áll rendelkezésükre a reklámtába-tulajdonosoknak, hogy eltüntessék a berendezéseiket. Az ESMA Zrt. korábban egy önkormányzathoz írt levélben úgy nyilatkozott, maximálisan kihasználják a türelmi időt, s csak utána szerelik le a hirdetőtábláikat.

A  módosított törvény szerint például közút területén, felette és mellette tilos elhelyezni olyan jelet, jelzést, egyéb tárgyat és berendezést, amely a közúti jelzésekkel összetéveszthető, a láthatóságot akadályozza, valamint elterelheti a közlekedők figyelmét.  

Meghatározza a kivételeket is, például a benzinkutak cégjelzéseit és üzemanyagárait tartalmazó táblákat. A jogszabály egyebek mellett  nem vonatkozik  a lakott területen kívül, az úttól számított 50 méteren túl elhelyezett, négy négyzetmétert meg nem haladó reklámtáblára.

NEM NYILATKOZOTT AZ EGYIK FÉL SEM

A reklámtáblák elhelyezésének ügyében nem szólalt meg egyik fél sem. Ennek oka az lehet, hogy a város perben áll az ESMA Zrt.-vel, az önkormányzat ugyanis szeretné felbontani a 2008-ban kötött szerződést. A szerződés értelmében az ESMA 10 éven keresztül koncessziós díjat fizet a városnak, cserébe az ESMA köt szerződést a reklámeszközök tulajdonosaival, és ő szedi be a közterület-használati díjat. A díj mértékét mindig a közgyűlés határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!