Posztógyár-per: felmentették a műemlékrongálás vádja alól a kőszegi épület lebontóit

Kőszeg - Kedden kezdődött a per, pénteken megszületett az elsőfokú ítélet: a hat vállalkozó nem bűnös az egykori posztógyári ingatlanok megsemmisítéssel elkövetett műemlék megrongálásában.

Némethy Mária

A hat fiatalembert azzal vádolja az ügyész, hogy 2008. március 19-én lebontatták, ledózeroltatták  a volt kőszegi posztógyár ideiglenes műemléki védettség alatt állt épületét.  A per kedden kezdődött a Kőszegi Városi Bíróságon.

Pénteken megszületett az ítélet: a perbe fogott vállalkozók nem bűnösek a megsemmisítéssel elkövetett műemlék megrongálásának bűntettében. A városi bíróság nem jogerős ítélete szerint az ideiglenes műemléki védelem alatt álló épület ugyanis nem minősül műemléknek, a büntetőjogban nincs egyenlőségjel a műemlék és az ideiglenes műemléki védettség között. A per során a vádlottak ügyvédei végig ezzel érveltek.   

A tárgyalást vezető dr. Füzi Erzsébet bíró az indoklásban hangsúlyozta: nem történt bűncselekmény,  a műemlék fogalma törvényi szabályozás hiányában nem terjeszthető ki. A kulturális örökség védelméről szóló törvény pedig csak azt tekinti műemléknek, amelyet a miniszter rendeletben azzá nyilvánított.  

Az ideiglenes műemléki védelem alatt álló épület megrongálása miatt közigazgatási eljárás keretében kiszabható volt műemlékvédelmi, építésrendészeti bírság, polgári peres eljárásban érvényesíthető kárigény.  

Az indoklásban elhangzott az is: semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá azt, hogy a vádlottak már a terület hasznosítására kiírt önkormányzati pályázat benyújtásakor az épület lebontását tervezték, ezért nyújtottak volna anyagi támogatást K. Szabolcsnak vállalkozása megalapításához, aki aztán lebontatta az épületeket. 

A bíróság az első rendű vádlottat, K. Szabolcsot közokirat-hamisításban bűnösnek találta,  hamis határozatot állított ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nevében,  s abban az állt: a hivatal hozzájárult a bontáshoz.

A vádlottat ezért a bíróság 3 hónap börtönbüntetésre ítélte,  végrehajtását 3 évre felfüggesztette. Kötelezte 88 ezer forint költség megtérítésére is. Az ügyész fellebbezett az ítélet ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!