Prima 2011: az oktatás és sport kategória vasi jelöltjei

Az oktatás és sport kategória jelöltjeinek ismertetésével fejezzük be a Prima-díj jelöltjeinek bemutatkozását. Olvasóink hétfőtől dönthetnek arról, kié legyen a közönségdíj.

Némethy Mária

Balogh József 1951. december 15-én született Pécsen. Nős, két fiúgyermek apja.

1970-től 1973-ig a szombathelyi tanítóképző főiskolán, majd 1983-tól 1985-ig a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán tanult. 1973-1975 között Őriszentpéteren, 1975-1987 között Nagysimonyiban, 1987-1995 között Szombathelyen, a Hunyadi János iskolában tanított, jelenleg a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola tanára.

Versei több megyei és országos antológiában szerepeltek. Írt általános iskolai tankönyveket, feladatgyűjteményeket is. Számos író-olvasó találkozón vesz részt. Vezetett gyermek színjátszó csoportot. Rendszeresen zsűrizik különböző versenyeken. Dalszövegeket is ír, több versét megzenésítették.
 
Fűzfa Balázs irodalomtörténész így ír róla: "Balogh József verseiben, tárcáiban öt évtized bölcsessége találkozik a hétköznapokkal. Bölcsesség és hétköznap találkozásakor pedig összevillan ész és akarat, hogy nászukból megértés és megbocsátás szülessék."
 
Balogh József ma már nemcsak az emberséget, a türelmet, a becsületet, a tisztaságot, a szabadságot óvja, de az írásra is féltve tekint, mint halódó múzeumi tárgyra. Aggódó tekintettel kérdezi: meddig maradsz még velünk, betű, meddig maradsz még velünk, magyar szó és mondat és szólás?

Klampár Tibor (1953. 04. 30.), a jelenleg is aktív, Extraligában játszó, 58 éves sportember páratlan asztaliteniszező múltat tudhat maga mögött.

Élete mindig is e sport körül forgott. 12 évesen már serdülő Európa-bajnok, majd kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, pályája egyenletesen ívelt felfelé. Felnőttként kétszeres világbajnok, 1971-ben Nagoyában, 1979-ben pedig Phenjanban. Háromszoros Európa-bajnok, olimpiai 4. helyezett. Egyszeres világkupa, kétszeres Mesterek Tornája és egyszeres Európa TOP 12 győztes. 23-szoros magyar bajnok, ebből 6-szor egyéniben, 5-ször férfi párosban , 4-szer vegyes párosban, 8-szor csapatban diadalmaskodott.
 
Edzői pályafutásának legeredményesebb évei Vas megyéhez, azon belül is Celldömölkhöz kötik, ahol jelenleg is ő az extraligás együttes vezetőedzője. Eddig négy ezüstérmet, majd az utóbbi két évben aranyérmet szerzett a csapattal. A mostani bajnokságban is hibátlanul vették a fordulókat.


"Taródi Lajosnak hívnak.1954 tavaszán Felső-Bükön láttam meg a napvilágot. 34 éve élünk feleségemmel házasságban, két fiúnk született. Ők is családot alapítottak, és nevelik három unokánkat. Lelkem hajlékának fundamentumát szerető családom, szülőfalum közössége és a Répce völgye csodálatos tája formálta. Gyermekkoromban megtanultam, hogy a közösség: erő! Iskoláimat Bükön és Csepregen végeztem, majd a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán és az ELTE Bölcsészettudományi Karán szereztem diplomát. A 90-es évek elejétől részt vállaltam a szociális munkások képzésében. 1995-től tagja vagyok a Velemi Stúdiónak, amelynek közössége 2002. decembere óta harmadszor választott meg az egyesület elnökének. Jelenleg szülőfalumban, Bükön, a Dr. Horváth Tibor Szociális és Gyermekvédelmi Központ vezetőjeként, illetve önkormányzati képviselőként szolgálom földijeimet. Kós Károllyal hiszem, hogy az életünk: rendeltetés, melyet szolgálnunk kell cselekedettel, kibúvás és mentség nélkül, menekvés és alkuvás nélkül."

A díjakat október 27-én adják át ünnepélyesen a Weöres Sándor Színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!