Profán szertartás a színházi világnapon

Most már tényleg kezdjük kapizsgálni, mit jelent, hogy a színház jóval több előadások sorozatánál. A Jordán Tamás vezetésével működő Weöres Sándor Színházban mindig történik valami; ma például Profán szertartás lesz.

Ölbei Lívia

A szombathelyi közgyűlés 2007. szeptemberében döntött  - egyhangúlag!  - a színházalapításról, és az idén januárban a társulat végre elfoglalhatta méltó helyét: a Filep Ákos tervei alapján igazi, korszerű színházzá varázsolt Akacs Mihály utcai épületben (a volt Hemóban). És most már azt is kezdjük érteni  - és főleg átélni -, hogy mit jelent Jordán Tamás sokat hangoztatott ars poeticája, miszerint a színház jóval több előadások sorozatánál: szellemi műhely, találkozóhely, agora.

A színház az a hely - ahogy a színház igazgatója fogalmaz -, ahol minden egyes látogatónak azt kell éreznie, hogy fontos: ő maga  és a világról alkotott véleménye. Ahol mindenki  együtt és külön-külön  megszólíttatik. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az előadásokért ne volna érdemes betérni a Weöres Sándor Színházba; sőt! Az összesen öt  játszóhellyel rendelkező színházépület emeleti Márkus Emília-termében most G. B. Shaw Pygmalionja megy, Keszég László rendezésében.

A fonetikai csodákra képes, érzelmileg viszont kissé blokkolt Higgins professzort Trokán Péter játssza, a hercegnővé változtatott Eliza szerepében Csonka Szilvia előbb toporzékol  később ámulatot kelt a színpadon. Aztán itt van a nagyteremben a Kabaré: a filmváltozata által világhírűvé lett musicalből Szombathelyen Béres Attila rendezett nagyon erős előadást, amely úgy szórakoztat, hogy jól gyomorba vág. A Kit Kat Klub Konferansziéját Szabó Tibor játssza, Sally Bowles szerepében vendégként Fekete Lindát láthatjuk-hallhatjuk (ez is, az is gyönyörűség). 

Nem véletlen, hogy Jordán Tamás ragaszkodott a Hemóhoz, amikor felmérte a szombathelyi épületkínálatot: a mai színház életében nélkülözhetetlenül fontos szerepet tölt be az étterem  úgyis, mint a Thea-tér része. Szombat este például itt folytatódott a Császárok napja címmel útnak indított sorozat, amely elsőként természetesen a városalapító Claudius alakját idézte meg. (Emlékszünk: 2003-ban a Karneválszínházban maga Jordán Tamás játszotta a dadogó, holdfénnyel társalkodó római császárt a Ferences-kertben.) Szombaton a tébolyult emlékű Nero volt a felséges vendég a Krúdy-étteremben, ahol ezúttal sem csak a császárt és korát megörökítő irodalmi csemegéket kóstolhatták meg a vendégek; volt igazi vacsora is.

 

Április elsején pedig (nem tréfa!) igazi zen mester érkezik a színház stúdiószínpadára: Myoken mester arról tart előadást, hogy miképpen jelenhet meg a zen szellemisége a mindennapjainkban. Az előadást gyakorló nap követi  a cél egy szombathelyi zen gyakorló csoport létrehozása. Majd meglátjuk.

Közben arról se feledkezzünk meg, hogy március 27-én ünnepeljük a színház világnapját. A Weöres Sándor Színház a vasárnap 10 órakor kezdődő Profán szertartással ünnepel. Ez is egy frissen elindított sorozat: Jordán Tamás abból indult ki, hogy a templomba járók számára ismert vasárnaponként az istentisztelet meghitt egy órája.

A templom atmoszférája, a csendes tűnődéssel eltöltött idő kiszakítja az embert a megszokott ritmusból, talán egész hétre való lelki energiát, feltöltődést ad a jelenlévőknek. Civil keretek között szeretnénk valami hasonlót nyújtani. Az étteremben halk zene fogadja az érkezőket, kávé, üdítő mellett várjuk a történéseket. Mindig más vendégünk lesz ebben az egy órában.

Beszélnek magukról, a mindennapjaikról, verset, zenét hoznak, hogy színesebb legyen az együttlét. Meghittséget, nyugalmat, bensőséges egy órát kínál ez az esemény.

 A Profán szertartáson, a klubban vasárnap délelőtt szó esik a Weöres Sándor Színház jelenéről, feladatairól, szerepéről. A házigazda Jordán Tamás, beszélgetőtársai: Bajomi Nagy György, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián, Kálmánchelyi Zoltán. 

 
A nagytermi előadások telt házasak

A Weöres Sándor Színház március 29-én 19 órától a Darvas Iván-bérletben, március 31-én a Kállai Ferenc-bérletben játssza a Kabarét. A Pygmalion március 29-én a Sulyok Mária-bérletben kerül színre, a 30-a az Őze Lajos-bérleteseké. Bérleten kívül vasárnap  A jó pálinka itassa magát megy a stúdiószínpadon. A Márkus Emília-terem 180 fő befogadására képes, a nagyteremben 280 néző fér el. A bérlet-eladás a Márkus-terem befogadóképességéhez igazodik, vagyis minden egyes nagyszínpadi előadáshoz váltható száz szóló jegy is. Jordán Tamást örömmel tölti el, hogy ezek a jegyek rendre mind elfogynak: a nagytermi előadások telt házasak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!