Protokollról Görög Ibolyával

Ötven partnerünk tanulhatott tegnap Görög Ibolyától, a protokollszakma hazai nagyasszonyától. Üzletemberek és hivatalnokok is eljöttek a tréningre.

Nagy Ildikó

Görög Ibolya neve hallatán ma már - szerencsére - sokan automatikusan kihúzzák magukat, megigazítják a nyakkendőjüket, de legalábbis: próbálnak jobban figyelni a viselkedésükre, öltözködésükre.

Görög Ibolya - aki 1987 és 1999 között a Miniszterelnöki Hivatal protokollosa, majd protokollfőnöke volt - tegnap a Vas Népe üzleti partnereinek tartott tréninget a Tó vendéglőben. 

Emelt fővel szerepelni bármikor, bárhol: ezzel a mottóval hirdettük  a rendezvényt, amelyen ötvenen vettek részt. Hivatali dolgozók, üzletemberek, pályázati tanácsadással foglalkozó szakemberek, gyermekeiket nevelő családanyák  egyaránt fontosnak tartották, hogy eljöjjenek, és tanuljanak. Az előadó személye pedig eleve garancia volt a sikerre, hiszen Görög Ibolyát a hazai protokollszakma nagyasszonyaként is emlegetik. Tekintélyét nem csak szakmai tudásával vívta ki, legalább ugyanannyira fontos, hogy remek, könnyen emészthető,  élvezetes stílusban adja elő a tudnivalókat.

A kommunikáció tartalmának több mint felét a vizuális információk "teszik ki", tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mit viselünk, hogyan ülünk és állunk, és hogyan tüsszentünk vagy köhögünk. Mint ahogy az sem mellékes, hogy meddig  ér a szoknyánk (a legjobb, ha legalább térdig, vagy még annál is lejebb), és kivillan-e a szőrős férfi lábszár a nadrág alól (a kívánatos az lenne, ha a termtés koronái térdzoknit vsielnének a nadrág alatt.)

A munkahelyi megjelenés egyik sarkalatos pontja - nők esetében - a cipő. Görög Ibolya az emberiség elleni véteknek tartja a munkahelyi papucsot. A megoldás a váltócipő: a rutinos nő két kiscipőt tart az irodában, és ha az egyikben elfárad a lába, akkor kicseréli a másikra.

A női öltözet összeállításánál alapszabály, hogy egy színfolt (kendő, sál, kitűző) feltétlenül legyen a blézeren. Az ékszereket sem szabad halmozni: elég egyetlen gyűrű. (Férfiak esetében a jegygyűrűs ujjat előtérbe kell helyezni, a gyűrű ugyanis  állítólag  bizalmat ébreszt a tárgyaló partnerben.

A férfiaknak könnyű, gondolhatnánk, hiszen ők az öltöny-ing-nyakkendő hármassal "letudják" a hivatalos öltözetet. De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen az az öltöny, meddig ér a nadrág, és hogy van megkötve a nyakkendő. (Alapszabály például, hogy a zokninak és a cipőnek sötétebbnek kell lennie a nadrágnál. Az ingnek  világosabbnak, a nyakkendőnek pedig sötétebbnek a zakónál. Sokakat meglepett viszont Görög Ibolya azon mondata, amelyben a férfiakat óva intette a fekete ing viselésétől, mondván: az nem emeli ki eléggé a tekintetet.) Ilyen és ehhez hasonló fontos kérdések is terítékre kerültek a tegnapi tréningen. Akárcsak a megszólítások, a tegezés és a magázás protokollja. (Ha valaki felajánlja a tegeződést, akkor azt illik elfogadni, udvariatlanság visszautasítani.)

A protokoll fontos dolog ugyan, ám vannak olyan szituációk, amikor nem kell ragaszkodni a kőbe vésett - vagy annak hitt - szabályokhoz. 

Jó példa erre az az eset, amikor valaki megkérdezte Görög Ibolyától, hogy szabad-e élt vasalni a férfiing ujjába. A válasz egyértelmű ugyan - nem szabad - ám vannak esetek, amikor ez is megbocsátható. Görög Ibolya szerint például ilyen szituáció az, ha valaki a férjére, a három fiára és a két fiúunokájára vasal...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!