Rába: mászótorony, halászház, hajójavító műhely a folyó mellett

Kerekasztal beszélgetésre hívta szombatra Körmendre, a MJUS szabadidő és szórakoztató központba a Rába-parti Fórum Egyesület a folyó melletti települések vezetőit, illetve a szakmai szervezetek képviselőit. A folyó múltja, jelene és jövője is szóba került a megbeszélésen.

Bajdó Bettina

A megjelenteket Czafit Csaba, az egyesület tagja köszöntötte, s elmondta, a beszélgetés apropóját az adja, hogy három településen - Körmenden, Püspökmolnáriban és Magyarlakon - egy pályázatnak köszönhetően több millió forintos beruházás kezdődött.

A Kalandos Rába-part, élő folyó elnevezésű pályázatot az egyesület 2007-ben adta be a Nyugat-dunántúli Operatív Program kiírására, szombaton pedig beszámoltak arról, hogy eddig mi valósult meg a tervekből. Az egyesület tagjai szerint a legfontosabb, hogy legyen egy olyan érdekérvényesítő egyesület, mely összehangolja a folyó menti települések elképzeléseit.

Az egyesült célja továbbá az is, hogy a nyolcmillió éves folyó természeti értékeit a jövő nemzedékével is megismertesse. Sőt, szeretnék elérni, hogy a folyó melletti települések iskoláiban oktassák a természeti értékeket is.

Köbli József, az egyesület elnöke magáról a pályázatról beszélt. Kiemelte, hogy eddig melyek voltak azok az önkormányzatok, civil egyesületek, szakmai szervezetek, amelyek segítették munkájukat. Beszélt a pályázat előkészítéséről, a kezdeti nehézségekről, s a már megvalósult beruházásokról is.

Megtudhattuk, hogy Körmenden például befejezték a Bárkaház téliesítését, s elkészült a kerítéstől házig tartó Hajós út is. Befejeződött a hajójavító műhely építése, s hamarosan a napkollektorokat is felszerelik.

Püspökmolnáriban túl vannak már az alapozási és betonozási munkálatokon, s elkészültek a faépítmények is. Magyarlakon egyelőre csak szeretnének nekiállni a munkáknak, melyek gondos előkészítést igényelnek. Itt lesz a leglátványosabb része a beruházásnak, mászótorony, halászház is várja majd az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!