Raktárbázis:168 tonnányi műtárgy 18 ezer dobozban

A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága fenntartói támogatással és pályázati forrásokból megteremtette a feltételeket a régészeti műtárgyak színvonalas tárolásához.

Erős D. Zoltán

A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága  történetében fordulópontot jelentett, hogy fenntartói támogatással sikerült  megvásárolni azt az épületegyüttest, amely lehetőséget kínált a megyei raktárbázis kialakítására.  

Azóta az intézmény több sikeres pályázaton vett részt, amelynek egyik eredménye az a régészeti műtárgytároló rendszer, amelyet kedd délelőtt  avatott fel Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, valamint  Lazáry Viktor,  Szombathely alpolgármestere. 

Ebben raktárban  2 ezer  200 négyzetméteren 168 tonnányi műtárgy van 18 ezer  dobozban. A fejlesztés eredményeként a korábban öt különböző épületben - meglehetősen mostoha körülmények között - tárolt  műtárgygyűjtemény egy helyre kerülhetett. A raktárbázisban találhatók a régészeti  feladatellátáshoz szükséges  kiszolgáló és irodahelyiségek is.  Ez a fejlesztés 65  millió forintba került, s a költségek felét az állványrendszer  kialakítására fordították.

Az ünnepi alkalmat használták ki a szervezők arra, hogy  tájékoztassanak a Vas Megyei Múzeumi  Látványtár beruházásának elindításáról is. Ennek során  több mint 90 millió forintos költséggel olyan látványtárat hoznak létre,  ahol  korszerű  módon mutatják be a régészeti, a történeti, a természettudományos és néprajzi  értékeket.  

A múzeum-pedagógiai foglalkoztató mellett a bemutató térben olyan látogatói útvonalakat alakítanak ki, amelyek  lehetővé teszik az aktív részvételt is. A bemutatótérben való tájékozódást  nagyméretű színes molinók, valamint tájékoztató táblák segítik. A Vas Megyei Látványtár  egyszerre lesz oktató és informáló, illetve  élménykeltő és szórakoztató intézmény.  Képes lesz majd  Vas megye kulturális  örökségét új minőségben és térségben egyedi módon aktualizálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!