Receptkönyv-sorozat: sülve-főve együtt olvasóinkkal

A Pannon Lapok Társasága újabb sikergyanús kötettel folytatja a gyorsan népszerűvé vált receptkönyv-sorozatát: a napokban megjelent új kiadvány, a Könnyű, nyári ételek könyve 199, minden eddiginél több olvasóink által beküldött receptet tartalmaz. A vasi szerzőkkel a szerkesztőségben találkoztunk.

Nagy Ildikó

- A joghurtos-kapros uborkaleves jégkockával tálalva igazi nyári, hűsítő eledel. Próbálja ki! Gyakran főzök, és szeretek kísérletezni. Mivel tanítok, nyáron több idő jut a főzőcskézésre - mondja dr. Mentes Katalin, aki Cákról küldte el receptjeit. A vargányát például ropogós bundában készíti, és fokhagymás mártogatóval kínálja. Ez a recept is megtalálható a kötetben. Katalin a dzsemekkel is bátran kísérletezik: a meggyesbe például mandulaforgácsokat is tesz:  pirítósra kenve mennyei.

- A szüleimmel élek, és nem vezetek önálló háztartást, de a kedvesemet gyakran meglepem valamilyen finomsággal - meséli a sárvári egyetemista, Kovács Adrienn, aki a kötetben a legfiatalabb vasi háziasszonyként  csirkemelles, currys pennét ajánl olvasóinknak.

- A főzés hasonlít a zenéléshez. Mindegyik művészet, és nagyfokú kreativitást igénylő tevékenység. A konyhában a séf, a zenekarban a karmester dirigál - mondja a Savaria Szimfonikus Zenekar brácsása,  Menyhárt Péter, majd megsúgja:  OKJ-s szakács képzésre jár, most tölti a nyári gyakoratát, ezért sietnie kell. A fiatalember zenészként bejárta a világot, és mindig nagy érdeklődéssel hallgatta külföldi kollégái receptjeit. Az igazi nyári csemegének számító  hideg uborkaleves receptjét egy bolgár kollégájától kapta, és ezzel az étellel szerepel a receptgyűjteményben. A joghurtos, kapros finomság  jégkockákkal tálalva az igazi.   

Akinek gyerekei vannak, jól tudja, hogy a konyhában varázslatra is szükség van. Sőt: néha bizony ki kell cselezni a válogatós gyereket. Haraszti Sándorné, Andrea bólogat, jelezve: ő tényleg tudna erről mesélni. Vegyük példának a karalábét, aminek láttán és hallatán nem sok gyermek jön lázba. Andrea egy kolléganőjétől hallotta a gombóccal tálalt karalábé receptjét, ez is bekerült a kötetbe. A finomság a habarás vastagságátólfüggően levesnek és főzeléknek is elkészíthető. A siker garantált: Andrea gyerekei sem akarták elhinni, hogy az étel, amit az utolsó cseppig kikanalaztak a fazékből, az általuk nem igazán kedvelt karalábéból készült. - A legnagyobb elismerés azonban az volt, hogy anyósoméknak is nagyon ízlett - jegyzi meg a háromgyerekes háziasszony.

- Rém egyszerű a recept: a bodzavirágokat palacsintatésztába forgatjuk, majd bő, forró olajban kisütjük, és porcukorral meghintve tálaljuk - osztja meg velünk a gyűjteményben szereplő receptjének lényegét Varga Béláné, Márti. A sárvári háziasszony szörpöt is szokott készíteni bodzából. Úgy gondolja, nyáron könnyebb főzni, hiszen válogatni lehet a friss alapanyagok között.

- Nálunk nincs vasárnap sütemény nélkül - osztja meg velünk a házi szabályt Vörös Sándorné, Livi. Körmendi olvasónk a joghurttorta és az őszibarackos alagút receptjével szerepel a kötetben, utóbbit főleg azért ajánlja, mert nem csak finom, de rendkívül mutatós is. Livi régóta gyűjti a recpteket, és rendszerezve, ABC sorrendben őrzi őket.
Az egymást már jól ismerő  hobbiszakács-szerzőink nagyon elcsodálkoztak, amikor meglátták Horváth Istvánné, Marikát. A tanakajdi asszony ugyanis tíz kilót fogyott.

- A férjemnek hasnyálmirigy-gyulladása lett, nekem pedig drasztikusan változtatni kellett az étrendjén. Nem használhatok cukrot, zsírt, étolajat, húsból csak csirkét, pulykát és nyulat ehet, az ízesítést pedig friss zöldfűszerekkel oldom meg. Hagymát sem ehet, így a felkockázott hagymát beáztatom vízbe, és csak a levet hazsnálom főzésnél  - árul el néhány trükköt Marika. Először bajban voltam, met nem találtam recepteket. Aztán addig-addig kísérletezgettem, amíg rá nem jöttem,  mit mivel helyettesíthetek. Én is ugyanazt eszem, mint a férjem. Ő harminc, én tíz kilótól szabadultam meg - mondja.

A Könnyű, nyári ételek könyvét a PLT ügyfélszolgálatain és a kézbesítőknél lehet megvásárolni, illetve megrendelni. A 130 oldalas receptgyűjtemény 1990 forintba kerül.

Nyári ízek meglepetése

A  Pannon Lapok Társasága küldetésének tartja a vidék, a helyi hagyományok megőrzését és bemutatását. Ennek ékes bizonyítéka ez a kiadvány is.

A könnyű nyári ételek könyve is az olvasóinkkal folytatott interaktív kapcsolat kézzelfogható eredménye  - mondta el lapunknak Kázmér Judit, a társaság ügyvezető igazgatója. Ezúttal külön örömünkre szolgált, hogy nemcsak háziasszonyoktól, hanem férfi olvasóinktól is érkeztek nagyon jó receptek. Vannak, akik már visszatérői résztvevői a könyvsorozatnak, már az előzőekben is szerepeltek ételeik, mint például a balatonfűzfői Gerendás Lajosnak vagy Kosztelnik Lászlónénak Nagykanizsáról. A könyvbe bekerülő fogásokat szakértő zsűri választotta ki Györei István, a tapolcai Gabriella Hotel és Étterem séfje vezetésével  mintegy hatszáz beérkezett receptből. Ezeket "tesztelték", azaz az étteremben elkészítették, a könyvben látható ínycsiklandó fotók ekkor készültek. 

 - Bízunk benne, hogy az előzőhöz hasonlóan a nyári ízek könyve is sikeres lesz, hiszen ugyanazon értékalapelvek szerint szerkesztettük - hangsúlyozta Kázmér Judit. - Azt hiszem, az egyik titok abban rejlik, hogy ezeket az ételeket bárki  kezdő és gyakorló háziasszonyok, főzni szerető férfiak egyaránt  elkészítheti. A másik, hogy receptkönyveink a helyi sajátosságokat gyűjtik össze, főként a helyi és az adott szezonra jellemző alapanyagokat használják fel és rendkívül igényes kivitelben, egyedi képet adnak a dunántúli gasztronómia élő hagyományairól is. Számunkra ez külön érték, hiszen  a PLT küldetése, hogy megőrizze és bemutassa a helyi hagyományokat  tette hozzá az ügyvezető igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!