Régészeti feltárás és restaurálás a Jurisics-várban

A kőszegi várrekonstrukció nagyprojekthez kapcsolódó régészeti kutatás már az ősszel elkezdődött a Jurisics-várban. Tavasztól restaurálási munkálatokra is szükség lesz majd.

Némethy Mária

A régészeti feltárásokkal társult bontási munkák erőteljesen érintették a múzeumba vezető lépcsőt és környékét, ezért az 1963-as felújítás idején ide helyezett barokk oltárt eltávolították, darabjaira szedték.

Heitler András festőrestaurátor művész ekkor megállapította: az oltár rendkívül rossz állapotban van. A faanyag jelentős része rovarfertőzött, a megmozdított darabokból sokszor csak úgy ömlött a faliszt, a farontó rovarok terméke. Az alapozás- és festékrétegek elsősorban az építmény alsó részén károsodtak, mert a talajból nedvesség szívódott fel.

Sok kőszegi meglepetésére kiderült: az oltár egésze fából van. Építői annakidején fa csapolásokkal, leleményes ékelési módszerekkel rögzítették egymáshoz az elemeket. 1963-ban, amikor újra felépítették az oltárt, már nem követték a régi mestereket. Rengeteg, többnyire tíz centi körüli szöggel fogatták össze az elemeket.

A Madonna-kép leemelésekor egész felirat-gyűjtemény bukkant elő, amit a kép által takart, festetlen részre írtak. Legfölül áll a legkorábbi, amely azt adja tudtul: 1771-ben Eszterházy Miklós herceg állíttatta. Kicsit lejjebb olvasható: Renov 1903, azaz abban az évben felújították. Azután az 1963-as renoválást örökítették meg. Heitler András szerint mindenképpen restaurálásra szorul az Eszterházy-oltár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!