Régmúlt lakodalma

Az Őrségi vigasságok programsorozat részeként parasztlakodalmat ültek a Kerka mentén szombaton. Régi korok mulatságainak hangulatát idézték fel.

Bajdó Bettina

Hagyományteremtő szándékkal 2007-ben  rendezték meg először a kulturális és szórakoztató programokat magába foglaló Őrségi vigasságok, parasztlakodalom a Kerka mentén elnevezésű rendezvénysorozatot. A három napig tartó mulatságon a több évtizeddel ezelőtti helyi hagyományokat elevenítették fel Bajánsenyén. A szervezők célja idén is az volt, hogy megmutassák az őrségi emberek vendégszeretetét és vidámságát.


A programok idén is pénteken kezdődtek, legényavatást tartottak a Kis-hegyen. Bár a vihar miatt félbe kellett hagyni a furfangos feladatokkal  teletűzdelt avatási ünnepséget, szerencsére a felhők hamar elvonultak, így folytatódhattak a próbák.

Szombaton  sokan voltak kíváncsiak  Judit és András esküvőjére, sokan összegyűltek a menyasszony kikérésére is. A különböző vicces rigmusokon, köszöntőkön, tréfás mondókákon a násznép jót mulatott. A menyasszony és a vőlegény a násznép kíséretében vonult a Millenniumi Parkban felállított szabadtéri színpadhoz, ahol egy alkalmi pap adta össze őket. Jó tanácsokkal is ellátták az ifjú párt. Andrásnak  a lelkére kötötték, hogy jó papucsférj váljon belőle, Judittal pedig megígértették, hogy takarékos asszony lesz, s az utolsó fillérig elkölti a férje pénzét. A boldogító igenek kimondása után a násznép az iskola udvarán felállított sátorhoz vonult, kezdetét vette a hajnalig tartó lakodalom.

Györke Gyula polgármester elmondta, hogy idén sikerült pályázati pénzt nyerni a rendezvényhez, így tudták egy év kihagyás után újra megrendezni a lakodalmat.  A hosszas szervezőmunkából mindenki részt vállalt, mert az itt élők fontosnak tartják a hagyományok ápolását. Vasárnap  helytörténeti kiállítás is nyílt az általános iskola épületében, a tárlaton az elődök mindennapjaiba tekinthetünk be, megszemlélhetjük használati tárgyaikat is. Az Őrségi Vigasságok részeként  folklór műsorral kedveskedtek az érdeklődőknek, futballmérkőzéseket is tartottak, valamint este a helyi Kerkabarka színjátszó csoport lépett fel a művelődési házban.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!