Rendezvények országszerte május 1-jén

A munka ünnepe alkalmából országszerte rendezvényeket tartottak vasárnap a szakszervezetek, és foglalkoztak a munka világának kérdéseivel a politikai pártok is.

MTI

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook közösségi portálon,  videóüzenetben jelentette be, hogy szociális konzultációt indított útjára. A kormányfő három kérdést idézett videóüzenetében a leveléből, ezek a munka világát, az oktatást érintették. Arról is beszélt, hogy ez a nap fontos ünnep, s talán azoknak a szívéhez áll a legközelebb, akik munkából élnek. Azoknak, akik korán kelnek, munkába sietnek, és hisznek abban, hogy becsületes munkáért becsületes bért kaphatnak, és ennek segítségével tarthatják fenn a családjukat, nevelhetik sikeresen és sikeres emberré gyermekeiket. Hozzátette: a nyugdíjasokról sem szabad megfeledkezni, mivel a nyugdíjukat nem ajándékba kapják, hanem az munkájuk jól megérdemelt gyümölcse.
   
Az MSZP a Városligetben ünnepelt, a rendezvényen Mesterházy Attila arról beszél, hogy reménytelenség, kilátástalanság és kormányzóképtelenség jellemzi a kabinet majdnem egyéves tevékenységét. Az MSZP elnöke pártja városligeti majálisán arról is szólt: a demokraták összefogásával le kell váltani "Orbán Viktor rendszerét".
   
Gyurcsány Ferenc az ismert antifasiszta politikai szlogennel - "No pasarán! Nem törnek át" - üzent az MSZP városligeti majálisán Orbán Viktornak. Hangoztatta: május elseje a küzdelem és a harc kezdetének napja, amikor "azt üzenjük a köztársaság ellenfeleinek, hogy szembetalálkoznak velünk, és mi a végén erősebbek leszünk".
   
A szociális párbeszéd fontosságát hangsúlyozták a négy, együtt ünneplő szakszervezet vezetői a Városligeti majálison.
   
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közösen tartott fórumot, amelyen részt vett Andor László, az Európai Unió foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa is.
   
Andor László hangsúlyozta: az Európai Unió gazdaságilag jobban teljesítő tagállamaiban kivétel nélkül jellemző az erős és intézményesült szociális párbeszéd.
   
A munka ünnepe alkalmából a LIGA Szakszervezetek szimbolikusan "eltemette" a munkavállalói jogokat a budapesti Városligetben, egyben jelezték, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a munka világát érintő tervezett változtatásokról. Gaskó István, a LIGA elnöke rámutatott: "búcsúzni" kell például a sztrájkjogtól, mivel a sztrájktörvény jelenlegi formájában nem teszi lehetővé a sztrájkok megszervezését.
   
A szakszervezeti szövetségek közül négy együtt ünnepelt, míg a LIGA külön rendezvényt tartott, a Munkástanácsok pedig megyei szervezeteivel ünnepelt.
   
A Jobbik kétnapos majálisának második napján Vona Gábor pártelnök "Született augusztus 20-án" című könyvét mutatta be a hallgatóságnak. A pártelnök kijelentette, hogy a könyv elkészítésének politikai oka volt, mert érzései szerint egy korszak lezárult, és újabb kezdődik. Morvai Krisztina pedig arról szólt, hogy a jövőben folytatja európai parlamenti munkáját, emellett azonban  járni fogja a magyar vidéket, hogy az ott szerzett tapasztalatairól minél előbb egy könyvet vagy jelentést készítsen. A rendezvényen Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese is felszólalt, aki azt mondta: a bűnözésről beszélve mindenki arra gondol, hogy a rendőrség fogja el a bűnözőket, a Jobbik szerint viszont az igazi megoldást nem ők jelentik, mert csak a társadalom egy kifejlődött betegségét kezelik, amikor szembeszállnak a bűnözéssel. Szerinte arra kell törekedni, hogy a bűnözést kiváltó okokat szüntessék meg.
   
Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a család és a munka összehangolása nemzeti sorskérdés, mivel a népesedési krízisből való kilábalás a nők foglalkoztatottságának emelésével oldható meg. A képviselő hangsúlyozta: az LMP célja a munkahelyek rugalmasságának növelése, a kisvállalkozások segítése, és a nappali ellátást adó intézményrendszer, különösen a bölcsőde alkalmazkodóképességének javítása a probléma megoldása érdekében.
   
Pécsen a kormány és a helyi önkormányzat munkavállalókat érintő intézkedései ellen tüntetett mintegy húsz szakszervezet és szakszervezeti szövetség képviselője. A pécsi szakszervezeti demonstráció mintegy kétszázötven résztvevője transzparensekkel vonult a városháza elé. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője azt mondta, céljuk, hogy a munka ünnepén megmutassák a legkülönbözőbb szakszervezetek összefogását, és figyelmeztessék a kormányt, "nem működik az a népnyúzó politika, amelyet pillanatnyilag folytat".
   
A Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, Makai István az ünnep alkalmából az MTI-nek arról beszél: szerinte a foglalkoztatás a romák társadalmi integrációjának alappillére, ezért az állami és magánvállalatok számára 20 százalékos roma foglalkoztatási kvóta bevezetését tartja szükségesnek, amely véleménye szerint nemcsak a mélyszegénységből való kikerülést, hanem a társadalmi feszültségeket is csökkentené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!