Répceszentgyörgy: Gróf Istvánnét választották polgármesternek

Gróf Istvánné független jelöltet választották meg polgármesternek a vasárnap megtartott időközi polgármester- és önkormányzati képviselőválasztáson Répceszentgyörgyön.

Simon Erzsébet

Időközi polgármester- és képviselő-választást tartottak a faluban vasárnap, mert januárban föloszlatta magát a testület.

A választásra jogosult répceszentgyörgyiek csaknem fele a szentmise kezdetéig letudta állampolgári kötelességét vasárnapi az időközi választáson. A szertartás fél tizenkettőkor kezdődött a katolikus templomban, oda igyekezvén, illetve jóval a mise előtt már számosan megfordultak a polgármesteri hivatal épületében kijelölt szavazóhelyiségben.

Eleddig nem volt még példa a községben arra, hogy időközi voksolást kelljen kiírni. A szokatlan helyzet amiatt állt elő, hogy a polgármester az önkormányzati tulajdonú vashulladékot a saját nevére adta le a sárvári MÉH-telepen. Igaz, másnap a rosszvasért járó pénzt befizette a falu kasszájába. Ám az eljárást sérelmezte a telepen dolgozó egyik szentgyörgyi képviselő; a következmény a testület feloszlatása, s új választások kiírása lett.

Arról kérdeztük a szavazóhelyiségbe igyekvőket, mit szólnak a kialakult helyzethez. Véleménye mindenkinek volt, a többségük ennek hangot is adott, ám az elől, hogy ezt le is írjuk - pláne névvel -, szinte kivétel nélkül elzárkóztak. A nyugdíjas Hasenfratz Rozália annyit közölt: ő is jelöltette magát képviselőnek, mert bár nem folytonosan, de két évtizede él a faluban, s ehhez joga van. Egy idős házaspár szégyen-gyalázatnak nevezte, hogy időközi választásra került sor a testületi összezörrenés miatt. Östörné Dan Viviennek és a férjének sem tetszik a faluvezetők közötti ellenségeskedés. Mások is úgy vélték, a történtek nem vetnek jó fényt a falura. 
 
Az új polgármester Gróf Istvánné, aki ebben a ciklusban nem, de a korábbiakban már volt képviselő és alpolgármester is. A képviselő-testületbe Döme Györgyné, Rácz László és Rácz Lászlóné, illetve Lőrincz István Rudolf került. Az előbbi három helybeli a januárban feloszlatott grémiumnak is tagja volt.

Vincze György a település körjegyzője elmondta, a polgármesteri tisztségért hárman indultak, a leadott 73 érvényes szavazatból 33-at Gróf Istvánné gyűjtött, míg a második helyen végzett Horváth Károly Zsoltra - a község korábbi polgármesterére - 29-en voksoltak. A harmadik jelölt Varga Lívia Eleonóra 11 szavazatot kapott. 

A jegyző tájékoztatása szerint a falu 95 választásra jogosult lakójából 74-en járultak a szavazóurnához, egy leadott szavazat érvénytelen volt. A négy képviselői helyre tízen pályáztak, a megválasztott képviselők közül hárman az előző képviselő testületnek is  tagjai voltak. Valamennyi polgármester- és képviselő jelölt függetlenként vállalta a megmérettetést.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!