Rétesfesztivál Vasváron: nyújtották, töltötték, kisütötték...

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Rétesfesztivált Vasváron. A Nagy Gáspár Klturális Központ udvarán tegnap tizenhat rétessütő kompánia kínálta finomságait.

Nagy Ildikó

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg a VIII. Rétesfesztivált. Beszédében megemlítette: már dolgoznak annak a nemzeti értéktárnak az összeállításán, amely a Kárpát medence kincseit tartalmazza majd, és amelyben akár a rétes is szerepelhet majd.

Az értéktárban azonban nem csak ételeknek, italoknak lesz helye:a puli, a szürkemarha, de a Kodály-módszer, a pedálos cimbalom vagy a tárogató is bekerülhet a nemzeti kincsek nyilvántartásába. A vasvári honatya-államtikár a protokolláris feladatai után maga is megkóstolta a réteseket.

Az idei fesztiválra tizenhat rétessütő kompánia érkezett, a pultok roskadoztak a finomságoktól. A klasszikus barackos, túrós, meggyes, cseresznyés, tökös-mákos rétes mellett különlegességeket is felfedezhettünk: kóstolhattunk például mangalicatepertős-krumplis, babos vagy cukkinis rétest is. A csehimindszentiek Iszonyatos névre keresztelt, zöldségekkel bélelt rétesét például nagyon hamar elkapkodták, amiből arra következtethettünk, hogy tényleg iszonyatosan finomra sikeredhetett.

A rétessütők mellett a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének tagjai is részt vettek a fesztiválon: Baltás Zsuzsa rendfőnök mellett a magyarpolányi Meinczinger Attila és csapata állt helyt a dagasztóteknő és a kemencék mellett.
A gyerekek a fák alatt kialakított jászóházban homok helyett lisztből formázhattak különféle csuda dolgokat, a kislányok pedig egy sparheltből, kredencből, asztalból, székekből álló, edényekkel is felszerelt mini-konyhában süröghettek.

Jóféle itókákból sem volt hiány: negy keletje volt a győrvári Birkás István pálinkáinak. A kulturális központban aratással kapcsolatos régi fotókból és falvédőkből rendeztek kiállítást, az udvaron pedig kékfestő-babákat és illatpárnákat, kötényeket, házi készítésű  szappanokat, mézes süteményeket, míves ajándéktárgyakat kínáltak az árusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!