Riadalom a faluban: letarolták a fákat a műemlék cáki pincesor fölött

Aggódnak a cáki pincesor alatt élők: a műemlék építmények fölötti területen valakik kiirtották a növényzetet, s szerintük egy felhőszakadás esetén sárlavina zúdulhat a kertekre, a házakra.

Simon Erzsébet

A Cákra vezető úton haladva már messziről látszik a domboldal sebe:  összefüggő zöldterület  helyett barna folt éktelenkedik a pincesor fölött. Egy olvasónk hívta föl a figyelmet a néhány hete elkezdett fakivágásra, illetve a munkák nyomán kialakult tájsebre. 

Az évtizedek óta a faluban élő  Szigeti Jánosnéval, s az alig egy hónapja az alpesi klíma miatt a községbe költözött fiatal édesanyával, Lendvai Anikóval kapaszkodunk föl a legyalult területre.

- Nézzék csak azt a táblát, amit a megmaradt fák ágai szinte  teljesen elrejtenek a szem elől: azon az áll, hogy itt komplex élőhelyrekonstrukciós tevékenységet végez az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, 215 millió forintos uniós támogatással. Szép pénz azért, hogy ismét rét legyen a fák helyén! Úgy szereztünk tudomást erről, hogy jöttek a nagy traktorokkal, fűrészekkel, a rettentően zajos faaprító géppel, s csúnyán letarolták az erdőt - mutat körbe Anikó.

Mi lesz, ha jön egy felhőszakadás, és lemossa a talajt, a sártenger meg a pincesorra és a kertünkre zúdul?  - aggodalmaskodik Szigetiné. - Tudjuk, hogy itt korábban legelő volt, ami aztán beerdősült, a filoxéra-járványig meg szőlőt termesztettek az itt élők, de most mi indokolja, hogy rét legyen ismét? A pincékhez vezető utat is tönkretették, a meghagyott fák közül  jónéhány megsérült. -

- Riadalmat okoztak a munkagépek, valóban - mondja Paukovics Jánosné polgármester, a láncos kerekek nyoma még most is látszik sok helyütt. Önkormányzati vezetőként annyit tehettem, hogy felhívtam az ÖNPI igazgatóját, aki elmondta, hogy a természetvédelmi területen vissza kell állítaniuk az egykori állapotot: gyep lesz a pincék fölötti részen.

- Elismerem, hibáztunk abban, hogy nem értesítettük előre az elvégzendő munkákról a települést - reagál a fentiekre dr. Markovics Tibor, az ÖNPI igazgatója. - Egy uniós pályázatnak köszönhetően lesz ismét kaszált rét a szóban forgó, a kezelésünkben lévő állami  területen, ahogy a földhivatal is nyilvántartja. A gyepterületek rekonstrukciójára közbeszerzési eljáráson választottunk ki egy céget, a vállalkozó feladata az évtizedek alatt  elfásodott, cserjésedett területről a fás szárú növényzet eltávolítása. Cákon sem erdőt tarolt le, a fakitermelést engedéllyel végezte. A megtisztított terület egy idő után be fog füvesedni, három év múlva  zárt gyep alakul ki. Azt már mi fogjuk gondozni. -Szendi Péter

CÉL A TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  MEGŐRZÉSE

Az Európai Unió által támogatott  komplex élőhelyrekonstrukciós tevékenység célja a védett állat- és növényfajok,  életközösségek, élőhelyek, természeti értékek megőrzése, az Őrségre és az ÖNPI illetékességi területére jellemző,  közepesen sérült, degradált, vizes vagy füves élőhelyek helyreállítása, a természetvédelmileg kedvező szukcessziós folyamatok felerősítése. A földhivatalban gyepként nyilvántartott területeket Cákon is szeretné megőrizni az ÖNPI. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!