Robbanás a kémiaórán - magasra csaptak a lángok a teremben

Szerdán volt a hivatalos nyitónapja a kémia nemzetközi évének. Sok iskolában érdekes kísérleteket mutattak be. A kőszegi Jurisich gimnáziumba általános iskolásokat is meghívtak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ENSZ Közgyűlése még 2008-ban Etiópia előterjesztésére a kémia nemzetközi évévé nyilvánította az idei esztendőt. A nemzetközi év célja egyrészt a kémiai tudományok szerepének elismertetése a fenntartható fejlődés és az emberiség jólétének biztosítása területén, másrészt a közösség, különösen az ifjúság érdeklődésének felkeltése a kémiának mindennapi életünkben betöltött szerepe iránt.

Szerdán, a nemzetközi év nyitónapján ez történt országszerte. 11 órától számos iskolában mutattak be érdekes kísérleteket. Ezek mottója az volt: "Vízzel tüzet  tüzzel vizet."

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumtól erre a napra meghívást kaptak azok a kőszegi általános iskolás diákok, akik szeretik a kémiát, érdeklődnek a természettudományok iránt. A gimnázium tanárai - Bancsó Andrea, Keszei Balázs, dr. Mátrai István és dr. Mátrainé Tálos Ilona - a Magyar Kémikusok Egyesülete kérésére látványos kísérleteket mutattak be. Volt szökkenő műanyag pohár  - a hidrogénnel feltöltött pohár nagy durranással felrobbant , - vagy nagy mennyiségben "elefántfogkrém" előállítása hidrogénperoxidból. Az utolsó kísérlet  füstköddel járt, ezután a diákok és a meghívott szaktanárok is elhagyták a gimnázium jól felszerelt kémiai előadótermét.

- Remélem, ez az év felhívja sokak figyelmét arra, hogy életünk szerves része a kémia. Az agrárgazdaságban, az iparban ma már nélkülözhetetlen. Sajnos a környezetszennyezés jelentős részének okozója is, ezért ebben az évben életünk minőségének javítására a  zöld kémiai módszerekre irányul majd a figyelem. A fiatalokban azt szeretnénk tudatosítani: a kémiához, a vegyészethez sok-sok ismeretre, tanulásra van szükség - hallottuk Keszei Balázs  igazgatóhelyettestől a kőszegi gimnáziumban, ahol hagyományosan magas óraszámban tanulják a diákok a kémiát. A magyar-angol két tanítási nyelvű tagozaton angolul. 


Az év céljaként fogalmazták meg, hogy a társadalommal folytatott párbeszédben világossá kell tenni: a kémia közreműködhet az aktuális globális problémák megoldásában, továbbá a vegyészeknek folyamatosan figyelemmel kell kísérni, hogy milyen új problémák jelennek meg világunkban, amelyek a kémia segítségével kezelhetők.

Magyarországon kiemelten foglalkoznak majd a nők szerepével is a kémia eredményeiben, valamint segíteni kívánják a kémia hasznosítóinak, az iparnak és a jövő generáció oktatóinak együttműködését. Az iskolákban rendezett bemutatók, a különféle ismeretterjesztő előadások nem titkolt célja: egyre több tehetséges diák érdeklődését felkelteni a természettudományok, elsősorban a kémia iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!