Robotot épített játékalkatrészekből a 15 éves magyar diák (Fotó, videó)

Szombathely - Orosz Ádám 15 éves szombathelyi fiú szerény, így első ránézésre nem is gondolnánk, hogy a robotikában jeles eredményeket is elért már. Közel 100 órán át épített egy robotautót játékalkatrészekből, videókazetta tokokból és amit épp otthon talált - a járművet vezérlő számítógépes programot is maga írta. Már tervben van az újabb projekt.

zaol.hu

Ádám a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 9-ikes tanulója. Tanárai és családja büszkék rá, iskolatársai pedig több-kevesebb figyelemmel kísérik a programozó fiú pályafutását.

VN Online - Mikor kezdett el érdekelni komolyabban az elektronika?
Orosz Ádám - Mint minden gyerek, én is tudtam fúrni-faragni, barkácsolni. Ezekkel viszont nem lehet valamit mozgásra bírni, irányítani, hiszen egy fűrésszel lehet sok mindent csinálni, de akadnak korlátok. Egyébként valahol ott kezdődött az egész, hogy volt egy vezeték nélküli csengőnk, ami nem működött rendesen. Addig-addig babráltam vele, míg jó lett, akkor rákaptam az elektronika ízére. Azóta az egyszerű villogó ledtől robotautóig jutottam el.



Ádám egy rossz csengő kapcsán kapott rá az elektronika ízére - Fotó: Garai Antal 'Atom'

A robotautóddal több díjat is nyertél, honnan jött a gondolat, hogy építs egy ilyen autót?
- Tavaly a tanév végén döntöttem el, hogy a nyári szünetben csinálok valami olyat, ami nagy durranás, aztán neki is álltam a tervezésnek, és 100 óra alatt elkészült (ebből körülbelül tíz óra volt a szoftveres rész megírása). Az autót számítógéppel lehet irányítani vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, kormányozható, van benne egy forgatható kamera is, aminek a képét szintén vezeték nélkül továbbítja a számítógépre, hogy lássuk merre jár.

Az autó ki volt állítva a Ludwig Múzeumban, mert a C3 számítástechnikai versenyen díjazott lettem. Emellett Szekszárdon is szerepelt a Neumann János számítástechnikai versenyen, ahol második helyezést értem el vele a megépített (hardver) és vezérlése (szoftver) kategóriában.

Mennyibe került ezt a kisautót megépíteni?
- Sokféle alkatrészből áll össze az autó, nyomtatott áramköri lapokat használtam, játékalkatrészeket és kamerát, körülbelül húsz-huszonötezer forintba került végül.

A vezeték nélküli technika és a kamera kicsit drága volt, de ezek nélkül nem lett volna olyan jó. Úgy 15 ezer forint körül tartottam, amikor a vezérlőegység dobozának két videokazetta-tokot használtam fel, kreatívan építettem abból, ami otthon volt.



Ádám robotautója kamerával felszerelt, vezeték nélkül irányítható

Mennyi időt töltesz a hobbiddal szabadidődben?
- A szabadidőm nagy része programozással és tanulással telik, ha tehetem, lazításképp sci-fit nézek. Azért annyit nem ülök a gép előtt, olvasok könyveket (amik a témába vágnak), és éjszaka is inkább alszom, ahelyett, hogy a monitort bámulnám. Emellett találkozok barátokkal is, nem vagyok egy zárkózott típus. Szerencsére a barátaim és a szüleim is elismerik amit csinálok, érdeklődnek hogy működik, megnézik. Édesapám gépészmérnök, vele meg is szoktam részletesen beszélni, hogy mit, miért és hogy csináltam.

Mi lesz a következő lépés a kisautó után, Mars-szonda?
- Az még nem, most egy nagyobb autó megépítése a cél. Mérő Lászlóval, egy nyolcadikos elektronika rajongóval szeretnénk a következő országos verseny decemberi beadási határidejére elkészíteni egy nagyobb és többfunkciós autót. A mostani autóm nyílt terepen (ahol nincsenek falak) 100 méter távolságig irányítható, és a kameraképet is csak 50 méterig sugároz. Szeretnénk, hogy a következő autó interneten keresztül vezérelhető legyen, legyen benne vonalkövető funkció és még temérdek plusz szolgáltatás.

Kisméretű hernyótalpat is szeretnék hozzá szerezni, egyelőre még nem találtam, aki tud ilyesmit kérem keressen meg!
A következő autónkat az iskola alapítványa, a Schneller István Alapítvány is támogatja egy bizonyos összeggel.



Az iskolatársak is érdeklődnek Ádám robotautója iránt

Mik a távlati terveid? Robotépítő-mérnök leszel?
- A Műszaki Egyetemen vagy a Pannon Egyetemen szeretnék majd továbbtanulni, természetesen ezen az ágon. Van nálam jobb programozó, van nálam jobb elektronikai szakember, ez nem kétséges, én szeretném mindkettőt ötvözni a robotikával egy olyan eleggyé, amiben én lehetek az egyik legjobb.

Magyarországon a robotika gyerekcipőben jár, kevés a támogató, igazán csak Budapesten tanulhat az ember. A robotika fellegvára Japán, de Amerikában, Németországban, Angliában is vannak lehetőségek. Meglátjuk mit hoz a jövő.


Nézze meg videón az autót működés közben!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!