Rókát láttak a városban, nagy az aggodalom

Rókát láttak vasárnap koraeste Szombathelyen a Rumi út-Szent Gellért utca környékén. Az állatot a nagy forgalom sem zavarta, megilletődöttség nélkül sétálgatott.

Vas Népe

- Többedmagammal az egyik buszmegállóban álltunk, amikor megpillantottuk az állatot. Vasárnap este hat óra előtt öt perc volt, a róka nyugodtan sétált a Móra Ferenc utca irányába. Mikor hazaértem megnéztem a neten, hogy miből következtethetünk a róka veszettségére. Az általam is látott állatnak be volt húzva a farka, az interneten azt írták, ez a veszettség jele. Nagyon aggódom - hívta fel szerkesztőségünket a 76 esztendős Szétag Lajosné, aki a rendőrségen is bejelentette a látottakat.

Nos, róka-ügyben a kormányhivatal állategészségüggyel foglalkozó szakigazgatási hivatala az illetékes, megkérdeztük mi a teendő ilyen esetben, egyáltalán kell-e tartanunk attól, hogy veszett róka kóborol Szombathelyen?

Horváthné dr. Sélley Erzsébet főállatorvos-igazgató nem tartotta valószínűnek, hogy beteg lenne az állat, mint elmondta Szombathelyen több, mint tíz éve nem fordult elő veszettség. Repülőről rendszeresen vakcinázzák az állatokat, ezért sem hiszi, hogy erről lenne szó. Sokkal inkább arról, hogy elszaporodtak az állatok a város szélén, meglehet valahol a környéken van a róka kotorék, a lompos rendszeresen a városba járhat ételért, ezért sem fél az embertől. A veszettséget ránézésre nem lehet megállapítani, árulkodó jel lehet azonban, ha a barátságosnak tűnő ragadozó hirtelen agresszívvá, támadóvá válik. A szakember azt tanácsolja, ha valaki rókát lát a városban, a biztonság kedvéért nem menjen a közelébe, és főleg nem próbálja megsimogatni a vörös bundást.

A hivatal egyébként megtette a bejelentést a városi gyepmesternek, az ő feladata lesz a róka befogása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!