Rokkantnyugdíjasok: elkezdődtek a felülvizsgálatok

A korábban 3-as kategóriájú rokkantnyugdíjasoknak március végéig kellett bejelentkezniük felülvizsgálatra. Aki nem tette meg, az május elsejétől eleshet az ellátástól.

Kiss Tamás

A megváltozott munkaképességűek ellátásait átalakító, idén január elsejétől érvényes jogszabály-módosítás értelmében március 31-éig az 57 évesnél fiatalabb, korábban 3-as kategóriájú rokkantnyugdíjasoknak kellett bejelentkezniük felülvizsgálatra a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeinél.

A Vas Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságát vezető Palágyi József tájékoztatása szerint az érintett, korábban levélben kiértesített mintegy 4400 vasi rokkantnyugdíjas közül a határidőig 125 nem tett eleget e kötelezettségének.

Márpedig ők nagyon is rosszul járhatnak, a bejelentkezést elmulasztók ellátásának folyósítását ugyanis május 1-jétől megszünteti a nyugdíjfolyósító. (Zárójelben annyit azért mindenképpen érdemes és fontos is megjegyezni, hogy a jelentkezési határidőt elmulasztók például betegségre vagy más  indokra hivatkozva igazolási kérelmet nyújthatnak be.)

A vonatkozó törvényi előírás szerint az újraminősítést a jövő év végéig végzi el (folyamatosan) az erre kijelölt  Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal. Mint annak ugyancsak utánanéztünk: a behívási sorrendnél a törvény rendelkezései szerint első helyen számít az életkor: minél közelebb van valaki a nyugdíjkorhatárhoz, annál előbb vizsgálják felül.

Második szempontként figyelembe veszik a rokkantsági ellátás mellett szerzett kereset nagyságát, végül az egészségkárosodás mértékét (vagyis: minél egészségesebb az illető, annál hamarabb számíthat vizsgálatra).

A felülvizsgálat eredményének függvényében lesznek, illetve már vannak is, akik tovább kapják a mostani ellátást, lesznek, akik csökkentett ellátást kapnak. És lesznek olyanok is, akikről azt állapítják meg, hogy rehabilitálhatóak; nekik a rehabilitáció után, míg azoknak, akikről kiderül, hogy munkaképesek, haladéktalanul vissza kell térniük a munkaerőpiacra.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium minapi közlése szerint a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal a törvény életbe lépése után, az idei esztendő első két hónapjában 6.676 vizsgálatot végzett el; 1.224 embert minősítettek nem megváltozott munkaképességűnek, további 1.194-et rehabilitálhatónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!