Rossz hír az allergiásoknak - a hétvégén nyári idő várható

Budapest - Száraz, szeles időjárás lesz a héten, szerdán lehűlés, csütörtöktől nyárias idő várható; ez azonban nem kedvez azoknak, akik allergiásak a fa- és fűfélékre.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Reisz András meteorológus az MTI-nek hétfőn elmondta: kedden a hétfőihez képest kissé hűvösebbre fordul az időjárás, erős szél várható, jelentős csapadék azonban nem lesz. A hét leghidegebb napja szerda lesz, ekkor borongós, szeles idő várható, a legmagasabb hőmérséklet mindössze 15-20 Celsius fok körül alakul majd. Csütörtöktől viszont fokozatosan felmelegszik az időjárás; bár délutánonként gomolyfelhők képződhetnek az égen, országos, áztató esőzés nem várható. 

Hétvégén meleg, nyárias időjárás lesz. Vasárnap akár 27 Celsius fok is lehet, sőt jövő hét hétfőn akár 28 fok is. A meleg nappalokat pedig enyhe éjszakák követik majd.

Az időjárás azonban most nem kedvez azoknak, akik allergiásak a fa- és fűfélék pollenjeire. Páldy Anna, az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének főigazgató-helyettese az MTI-nek hétfőn elmondta: a múlt heti adatok szerint sok faféle pollenje található meg a levegőben és megkezdődött a fű- és pázsitfélék pollenszórása is.

 A tiszafa, a nyírfa, a fűzfa és a platán pollen koncentrációja csökkent ugyan, de növekszik a vadgesztenye, a fenyő, a dió, a tölgyfa, és hirtelen megnőtt az eperfa pollenszórása. Ez utóbbi szerencsére nem erős allergén, a tölgy és a platán viszont annál inkább. A felsoroltak országosan közepes, magas koncentrációban vannak jelen. A fűfélék virágzása is elkezdődött már, pollenjük mostantól egész nyáron a levegőben lesz.
 
Páldy Anna azt tanácsolja az allergiásoknak, hogy aki tudja mire érzékeny, az az allergén virágzásakor lehetőleg kevesebb időt töltsön a szabadban. Szellőztetni inkább a reggeli vagy a késő esti órákban érdemes. Fontos a gyakori hajmosás és a párnahuzat sűrű cseréje is. Ilyenkor a ruhákat sem célszerű a szabadban szárítani és utazáskor az autó ablakát se húzzák le az allergiások.
 
Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy rendszeresen kell nyírni a füvet, nem szabad, hogy kalászba boruljon. Az allergiásoknak a fűbe feküdni sem érdemes, hiszen a talaj mentén sokkal magasabb a pollenkoncentráció - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!