Sárgabarack: a gyógyító csemege

Esszük, befőzzük, aszaljuk, de mégsem tudjuk, hogy mennyire jótékony hatással van a szervezetünkre. Az édes csemege időtlen idők óta jelen van az étrendünkben, és valószínűleg kevesen vannak, akik nem szeretik.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A gyümölcs tartalmaz A- és C-vitamint, béta-karotint, B-17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort és ként is. (Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával naponta fedezhetjük a szervezetünk A-vitamin-, valamint kálium-szükségletét.)

Fontos szerepe van a csontok és a szövetek regenerálásában is. Növeli a sejtek energiáját valamint élettartamát, mérsékeli az aszmatikus problémákat és fokozza a vérképzést. A vírusokkal, baktériumokkal is segít szembeszállni, valamint vízhajó-méregtelenítő hatású is. Az A-vitamin tartalmának köszönhetően késlelteti az időskori látásromlást, pozitívan hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, illetve serkenti a máj méreghajtó funkcióját. 

A gyümölcs nagy része víz (körülbelül 85%-a), 8-9% szénhidrátot, csupán 1%-nyi fehérjét és rostot tartalmaz, zsírtartalma pedig elenyésző. 100 gramm kajszibarack 44-51 kcal energiát tartalmaz.

A rák ellenszerét rejtheti

A sárgabarack magjában fellelhető B-17 vitamin gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok termelődését. A mag fogyasztásakor nem szabad túlzásokba esni (egy 80 kg-os férfi 15-20 darabot fogyaszthat el naponta, az még nem káros a szervezetére): a B-17 ugyanis ciántartalmú vegyület, amely enzimek hatására - felszívódva a szervezetben - benzaldehid és cián szabadul fel belőle. Az előbb említett enzim sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a rákos sejtekben, mint az egészségesekben.

A ciánt további enzimek segítségével különböző kéntartalmú aminosavakhoz kötik, ám ez az enzim hiányzik a rákos sejtekből. Tehát: a rákos sejt – önmaga ellenségeként – felbontja a vegyületet két olyan molekulává, ami el is pusztítja azt, az egészséges sejtek viszont tápanyagként szívják magukba a vitamint.

Az alternatív gyógyászat alkalmazza a természet ezen gyógyító hatását: a Dr. Ernst Krebs által 1950-ben felfedezett B-17 vitamint injekció formájában is be tudják már juttatni a szervezetbe.

Szinte az összes gyümölcsben benne rejlik ez a „gyógyszer”: az alma, a körte, a cseresznye, a szilva, a mandarin magjai is tartalmazzák a vegyületet, méghozzá rendkívül magas (2-3%-os) koncentrációban.

Alkalmazása a szépségápolásban

A hajra, a körmökre és a bőrre tett jótékony hatása is ismeretes. A magjából kisajtolt olajban nagy mennyiségű kén található, amely simává, feszessé teszik a bőrt, valamint olyan zsírsavakban gazdag, amelyek regenerálják a kötőszöveteket.

Több kozmetikai cég alkalmazza a sárgabarackmag olaját készítményeiben (bőrradírok, tusfürdők, test- és arcápoló krémek), haj- és körömápolásra pedig kapszulák formájában alkalmazhatjuk. Házi kozmetikánkban a gyümölcs héját és húsát regeneráló pakolásként is alkalmazhatjuk.

A barack és a hunza törzs

A mai ismeretek szerint létezik egyetlenegy embercsoport, amely mentes a ráktól. Ez az immunitást élvező közösség a hunza törzs, akik Kasmír északnyugati hegyvidékén élnek. Attila hunjainak rokonait, a fehér hunokat tisztelhetjük a mindössze 14 ezer főt számláló nép tagjaiban, akik zárt völgyekben, a hegyek között élnek évszázadok óta.
Legfontosabb táplálékuk a sárgabarack, amelyet leginkább aszalva fogyasztanak.

Amellett, hogy nem ismerik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és a daganatos kórokat, a nőknél ismeretlen a klimax is, valamint a férfiak 90-95 éves korukban még nemzőképesek. Orvosaik, kórházaik nincsenek (nincs szükség rájuk). Az asszonyok bőre hihetetlenül sima még idősebb korúak esetében is, s életkorukból 15-20 évet le is tagadhatnának.

A hunza népcsoport gyakorlatilag mindenre a gyümölcsöt, illetve a magjából nyert olajat használják. Valószínűleg más környezeti- és természeti tényezők is közrejátszanak ebben, de akkor is meglehetősen nagy szerepe van a tudósok szerint a sárgabarack hatásának.

OLDALTÖRÉS: Néhány sárgabarackból készíthető étel receptje

Néhány sárgabarackból készíthető étel receptje

Néhány sárgabarackból készíthető étel receptje

Néhány sárgabarackból készíthető étel receptje

Forró, nyári napokon bizony minél rövdebb időt szeretnénk a konyhában tölteni. A következő két recept gyorsan elkészíthető, barackos finomságot mutat be, de nem feledkeztünk meg a befőzésről sem.

Hideg sárgabarack krémleves

Hozzávalók négy személyre:

1/2 kg sárgabarack
méz (ízlés szerint)
1/2 liter natúr joghurt
1/2 liter tej

Elkészítése:

A barackokat forrázzuk le, majd hámozzuk meg és magozzuk ki őket. A gyümölcshúst botmixerrel (vagy turmixban) pürésítsük össze.
Adjuk hozzá a joghurtot és a mézet, és dolgozzuk össze. Végül keverjük bele a tejet is. Körülbelül egy órányi hűtés után fogyasztható is.
Tálaláskor díszíthetjük apróra vágott sárgabarackkal, illetve tejszínhabbal.

Elkészítési idő: kb. 25 perc


Sárgabarackos pite


Hozzávalók hat főre:

60 dkg sárgabarack
15 dkg nádcukor
15 dkg puha vaj
3 tojás
20 dkg liszt
1 tk őrölt fahéj
1 cs sütőpor

A tetejére:
1 ek porcukor
1 tk őrölt  fahéj

Elkészítése:

A vajat a cukorral keverjük habosra. Egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáit. Kis adagokban keverjük bele a fahéjjal és a sütőporral összeszitált lisztet. Verjük a tojásfehérjét kemény habbá és óvatosan forgassuk hozzá a lisztes keverékhez. Kivajazott, kilisztezett (kb. fél gáztepsinyi méretű) tepsibe simítsuk bele a tésztát.
A sárgabarackokat forrázzuk le, majd húzzuk le a héjukat. A barackokat vágjuk félbe, magozzuk ki és a magházukkal lefelé fordítva helyezzük a tésztára

Fahéjas porcukorral hintsük meg a tetejét és (légkeveréses sütőben) 180 fokon körülbelül 30 perc alatt süssük meg (A tűpróbát ne felejtsük el!).
A hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.

Előkészület ideje: kb. 25 perc
Sütési idő: kb. 30 perc


Sárgabarack dzsem

Hozzávalók:

5 kg sárgabarack
1,25 kg kristálycukor
1 zacskó szalicil
10 db 3,5-4 dl-es dzsemes üveg

Elkészítése:

Forraljunk vizet egy nagy fazékban. A forrásban lévő vízbe tegyünk annyi barackot, amennyi kényelmesen belefér. Hagyjuk főni, s amikor a barackok a víz tetejére feljönnek, szedjük ki őket. (Az összes barackkal ugyanígy járjunk el!)
A kiszedett barackokat hagyjuk kicsit hűlni, majd hámozzuk meg és magozzuk ki őket.

Tegyük az összes gyümölcshúst egy nagyobb edénybe és ötven percig - állandó kevergetés mellett - főzzük. Ekkor adjuk hozzá az összes cukrot és szintén állandó kevergetés mellett főzzük még további 40-50 percig (amíg a habja el nem fő).

Egy magasabb falú tepsibe öntsünk vizet, s állítsuk bele az üvegeket, majd így szedjük bele a kész dzsemet. Egy késhegyni szalicilt tegyünk a dzsem tetejére és kössük le celofánnal, vagy csavarjuk rá a tetejét.
Tegyük száraz dunsztba az üvegeket (egy vastag falú kartondoboz és egy pléd is megteszi), majd körülbelül másfél nap múlva szedjük ki a kihűlt üvegeket.

Főzési idő: kb. 100 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!