Segélykoncert az árvízkárosultak megsegítésére

A segítségről és a köszönetről szólt a hétfő este a Művelődési és Sportházban, ahol az árvízkárosultak megsegítésére rendezett koncertet lapunk, az egyházmegyei karitász, az AGORA Kulturális és Turisztikai Központ és a Szombathelyi Televízió.

Nagy Ildikó

- Miért, Uram? Ezt a kérdést tettem fel az edelényi templomban, amikor a térdig érő vízből mentettük az ikonokat, a kelyheket és a miseruhákat. Aztán teltek-múltak a napok, megérkeztek az első adományok, én pedig rájöttem a válaszra. Talán ezért. Ez volt a cél. Hogy megmozduljon sok ezer ember, és hogy összefogjunk - mondta az AGORA Művelődési és Sportház színpadán hétfő este Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke, aki Veres András szombathelyi megyés püspök meghívására érkezett Szombathelyre.

De eljött, és köszönetet mondott a Vas megyei adományozóknak Ködmön Ferenc szendrői plébános is. Szokira János görög katolikus parókus, a Hajdúdorogi Egyházmegyei Karitász vezetője szintén ott volt a segélykoncerten. Ajándékot is hozott: köszönetképpen egy ikont nyújtott át Veres András szombathelyi megyés püspöknek.

- Élnek rokonaink a Tiszánál, és még jól emlékszünk arra, hogy néhány éve ők is nehéz helyzetbe kerültek az árvíz miatt. Most is hetek óta folyamatosan figyeljük a híreket, és együttérzünk a bajbajutottakkal. A segélykoncerre is ezért jöttünk el - mondta el érdeklődésünkre  a szombathelyi Baranyai Éva, aki lányával, Gerdával és barátnőjével, Nagyné Fülöp Mártával érkezett a rendezvényre. Nem üres kézzel jöttek: pénzadománnyal segítettek az árvízkárosultakon.

- Előttem van egy kép. Ócsanáloson voltunk, csónakban eveztünk kifelé a faluból. És akkor megpillantottuk az egyik vízben álló ház teraszára kifeszített lepedőt. Két könnyező szem és egy mosolygó száj volt ráfestve. Alatta egyetlen szó: köszönjük. Jó látni és érezni, hogy nem vagyunk egyedül. Hogy a bajban összefognak a jóérzésű emberek - mondja főtisztelendő Árvai Ferenc, az Egri Egyházmegyei Karitász igazgatója.

Ócsanáloson már levonult a víz, a házakat és az udvarokat fertőtlenítik az emberek. Az emberek, akik  éjszakánként nyitott szemmel alszanak. Mert a hírek mára újabb árhullámot jósolnak. És ha megint  jön a víz, kezdhetnek mindent elölről.

Edelény, Szendrő, Szikszó, Ócsanálos, Onga, Felsőzsolca, Sajólád, és sorolhatnánk tovább az árvíz sújtotta településeket. Tőlünk több száz kilométerre lévő falvak, városok, mégis egy életre megjegyeztük a nevüket. Akárcsak az elkeseredett emberek arcait.

Mint az  ócsanálosi Eszti néniét, aki sírva mesélte kollégáinknak, mi mindent kellett hátrahagynia a kitelepítéskor. Hogy a disznókat sikerült kimenekíteniük, de az aprólék odalett. És mennyi minden még. Eszti néniért is szólt a muzsika, az ő és sorstársai életének jobbra fordulásáért  is surrogtak a szoknyák a Művelődési és Sportházban a Vas Népe, a Szombathelyi Televízió, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász és az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ által szervezett jótékonysági koncerten. A fellépők mindegyike az első hívó szóra igent mondott.

A zenekar tagjainak nincsenek rokonai, ismerősei az árvíz sújtotta térségben, mégis mindannyian úgy gondoltuk, hogy nem elég, ha sajnálkozunk, segítenünk is kell meséli Gyenge Tibor, a koncerten fellépő Camerata Pro Musica vonós kamarazenekar művészeti vezetője. Ők Farkas Ferenc Középkori táncaival, Mozart és Weiner Leó muzsikájával  készültek a fellépésre.

Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színésze számára is egyértelmű volt, hogy a jó ügy mellé áll. Tegyük hozzá: nem először. Néhány napja is épp az egyházmegyei karitász jótékonysági rendezvényén varázsolt jó pár perces döbbent csendet A walesi bárdokkal, ezt a balladát kérték tőle most is. És bár Kelemen Zoltán nem szokott kérkedni vele, mégis tudjuk: sok-sok éve szívügye az elesettek segítése.

Édesanyja a Vöröskereszt önkéntes segítője, így ő már kisgyermekként megtapasztalta a segítségnyújtás örömét. Bármilyen zsúfolt is a nyara, minden évben ott van a Vöröskereszt fogyatékkal élő gyermekek számára szervezett táborában.

- Fontos, hogy mindenki segítsen. Ki ahogy tud. Mi a somogyi és a rábaközi  táncainkkal tudtunk, a Boglya Népzenei Együttes pedig a muzsikájával mondja - Horváth Győző, az Ungaresca Táncegyüttes igazgatója. 

Ha nem jött volna a felkérés, Kovacsics György hétfőn már az ország másik végében lett volna, édesapjával ugyanis elhatározták: elautóznak az árvíz sújtotta térségbe, és segítenek a takarításban, a helyreállításban. Végül Gyuri itthonról segített: a Morális Fixáció elnevezésű színészzenekarban dobolt a hétfő esti segélykoncerten.

- Bár vannak saját számaink, többnyire feldolgozásokat játszunk. Rockot, jazzt, populáris zenét. Számunkra is természetes volt, hogy vállaljuk a fellépést - jegyzi meg Németh Judit színésznő, aki a Weöres Sándor Színház előadásaiban is sokszor megvillantotta már énektudását.

 Ismét megteltek a teherautók

Edelény, Szendrő, Szikszó, Ócsanálos, Onga, Felsőzsolca, Sajólád, és sorolhatnánk tovább az árvíz sújtotta településeket. Bögöte, Dozmat, Csempeszkopács, Hosszúpereszteg, Ják, és sorolhatnánk tovább azokat a vasi településeket, ahol az ország túlsó végéből érkező hírek és a képek láttán azonnal megmozdultak az emberek. Hogy segítsenek. Ásványvízzel, tartós élelmiszerrel, ágyneművel, ruhákkal, fertőtlenítőszerekkel. A segélykoncertnek helyet adó Művelődési és Sportház galériáján a karitász pszichiátriai betegeket gondozó Szikla központjának művészetterápiás csoportjában készült festményekből és kerámiákból nyílt kiállítás.

Éő videós közvetítés a segélykoncertről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!