Sikerült megfékezni a hatalmas zalai erdőtüzet

Lakóházaktól néhány száz méterre ütött ki erdőtűz vasárnap kora délután Gyenesdiáson; kiemelt ötös fokozatú riasztást rendeltek el. Estére szerencsére sikerült megfékezni a Vonyarcvashegy felé terjedő lángokat. Mintegy száz hektár égett le.

MTI

Nagy volt az ijedtség Gyenesdiáson, majd Vonyarcvashegyen is vasárnap délután, az erős szél miatt ugyanis utóbbi közég felé terjedt a tűz, mégpedig meglehetősen gyorsan.

- Keszthelyről tartottam hazafelé fél háromkor, akkor már látni lehetett a hatalmas füstöt, majd a lángokat is - mondta a közelben lakó Tóth Regina.

A jelzést követően kiemelt, a legmagasabb fokú, ötös riasztást rendelték el, három megyéből - Badacsonytomajról, Ajkáról, Marcaliból, Keszthelyről, Zalaegerszegről, Nagykanizsáról - érkeztek tűzoltók, összesen tizenhét szerrel, hatvanöt fővel. Csatlakoztak hozzájuk a környékbeli önkéntesek, s a gyenesdiási és vonyarcvashegyi lakosok is lapátot ragadtak. Nagyon nehéz dolguk volt, a hegyes terület ugyanis rendkívül meredek, sziklás, így a tűzoltók autóval nem is tudták megközelíteni a tűzgócokat. Más megoldás nem maradt, az oltást tömlőkkel végezték. Az erős szél nagyon nehezítette a munkájukat, a gyenesdiási részről ugyanis vitte a lángokat az erdő vonyarcvashegyi része felé. A legtöbb helyen az avar égett, a fenyvesben teljes fák is a tűz martalékává váltak. Információink szerint összesen mintegy száz hektáron égett a tűz. Szállt a hamu, a pernye, mindez távolról is látszott.

 

A hegyre vezető utakat lezárták, időközben a 71-es főúton dugó alakult ki, a forgalmat a rendőrök irányították; azért, hogy a tűzoltók közlekedését ne akadályozzák az autósok és nézelődők. A helyzet nagyon komoly és ijesztő - mondta egy polgárőr érdeklődésünkre, amit többen megerősítettek. Szerencsére a lakóépületek elég messze voltak a tűztől, de a tűzoltók és segítőik minden eshetőségre felkészültek. Elsősorban a szél miatt.

 

- Tűzgócok alakultak ki több helyen, nehéz volt azokat lokalizálni - fogalmazott Gál Lajos polgármester. - Nagy volt az ijedtség, szerencsére az összefogás ereje megmutatkozott. A lakók sorban érkeztek segíteni, szerszámot, lapátot ragadtak, s elvégezték az utómunkálatokat.

A tűzoltók sorban számolták fel a tűzfészkeket, s haladtak Vonyarcvashegy felé. Oltás közben egyik kollégájuk elájult, őt mentőhelikopter szállította a keszthelyi kórházba. Információink szerint nem égési sérüléseket szenvedett, hanem rosszul lett, valószínűleg hőgutát kapott.

Este kaptuk a hírt Wéber Antaltól, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjétől, miszerint gyakorlatilag sikerült megfékezni a lángokat, az érkező új tűzoltó egységeket már nem kellett bevetni.

- Az oltás befejeződött, még átvizsgáljuk a területet, hogy maradtak-e izzó, parázsló helyek - mondta fél nyolc körül.

Információink szerint egyébként a rendőrség is vizsgálatot indított, mert állítólag gyújtogatás okozta a tűzet.

OLDALTÖRÉS: Önkénteseket vártak

Önkénteseket vártak

Önkénteseket vártak

Önkénteseket vártak

A települések polgármesterei önkénteseket és a lakosságot riasztották a tűz oltásához, az erdő mellett élőket hátsó udvaraik locsolására kérik.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere elmondta, rendkívül nehezen megközelíthető területen ég a tűlevelű erdőben az avar, tűzfészkek alakulnak ki. Az erdőtűz Gyenesdiás és Vonyarcvashegy határában van. Tájékoztatása szerint a tűzoltók most azon dolgoznak, hogy a két település közös Mély utcájának két végén lévő tűzcsapokról tömlőikkel közvetlenül vizet tudjanak az erdőbe vezetni, de addig a gyenesdiási és vonyarcvashegyi lakosok segítségét várják a tűz megfékezéséhez.

A vonyarcvashegyi Mély utcánál már gyülekeznek az emberek, a tűzoltók szerszámot, lapátokat osztanak. A helyszínen rendkívül erős a füst, száll a pernye.Ötös riasztás volt!

OLDALTÖRÉS: Ötös riasztás volt!

 

 

 

Az erős szélben Vonyarcvashegy felé terjed a Gyenesdiásról indult erdőtűz, már több száz tűzoltó érkezett a helyszínre, de az oltást még nem tudták megkezdeni. Egy tűzoltó megsérült, érte mentőhelikopter jött.

Ötös fokozatú riasztást rendeltek el, badacsonytomaji, ajkai, marcali, keszthelyi, zalaegerszegi, nagykanizsai tűzoltók dolgoznak a helyszínen, de az oltást még nem tudták megkezdeni a rendkívül nehezen megközelíthető terep miatt. A hegyoldalba vezető utcákat rendőrök zárták le, csak az ott lakókat engedik be.

A tűzoltók három autóval készenlétben állnak a vonyarcvashegyi, közvetlenül az erdő alján lévő nádfedeles háznál, amelynek udvarában gáztartály van, de a lángok a becsléseik szerint innen egy kilométerre vannak. Vonyarcvashegy és Gyenesdiás között a 71-es főútról már jól láthatók a több méteres lángoszlopok.
   
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete az MTI érdeklődésére korábban azt közölte: kiemelt, ötös fokozatú riasztást rendeltek el, a lehető legtöbb járművet irányították a három megyéből a helyszínre. Az első jelzés szerint a Pince közben ütött ki a tűz, de az erős szél miatt gyorsan terjed, a fák koronája is lángra kapott.

OLDALTÖRÉS: Erdő- és bozóttüzek Magyarországon 2010-2011-ben - KRONOLÓGIA

Erdő- és bozóttüzek Magyarországon 2010-2011-ben - KRONOLÓGIA

Erdő- és bozóttüzek Magyarországon 2010-2011-ben - KRONOLÓGIA

Erdő- és bozóttüzek Magyarországon 2010-2011-ben - KRONOLÓGIA

Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a 2010 óta eltelt időszak hasonló tűzeseteiről:

2010. március 20. - Balatonlellénél több-tízhektárnyi területen kigyulladt a berekköznek nevezett terület, a település és az M7-es autópálya között. A tűz néhány lakóházat is veszélyeztetett, de a tűzoltóknak sikerült elterelniük a tüzet.
   
2010. március 24. - Pilisszentlászló határában mintegy tíz hektáron leégett a bozótos aljnövényzet.
   
2010. március 26. - A Kis-Balatonnál Balatonmagyaród és Balatonhídvég között egy négyzetkilométeren égett a nád.
   
2010. május 1. - A Pest megyei Sülysápon meggyulladt a tölgyes erdő aljnövényzete. A tűz több mint öt hektáron pusztított, a lángokat sikerült megfékezni.
   
2011. február 25. - Kigyulladt a nádas a Balaton északi partján, Szigliget határában, 7-8 hektárnyi területen.
   
2011. március 9. - Egy napon belül tizenegy helyszínre vonultak a tűzoltók szárazfű-tüzekhez Miskolcon és környékén, Szikszó és Emőd külterületén csaknem 50-50 hektáron több órán keresztül dolgoztak.
   
2011. március 11. - Csobánka határában mintegy tíz hektár fiatal erdőrész és cserjés égett le. Személyi sérülés nem történt, a tüzet eloltották.
   
2011. március 12. - Borsod megyei Sajókeresztúr és Sajóbábony között négy négyzetkilométeren égett egy száraz füves, bozótos terület.
   
2011. március 13. - Kigyulladt a nádas a Balaton északi partján, Szigliget határában. Húsz hektár nádas és 15 ezer nádkéve égett el. - Pest megye területén harmincegy avar- és bozóttűzhöz riasztották a tűzoltókat. - A Nógrád megyei Szécsény határában tűz ütött ki, amely 370 szalmabálát veszélyeztetett, közülük 100-120 meg is semmisült.
   
2011. március 14. - Az országban tíz helyszínen oltották a szárazfű- és bozóttüzet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fokozott figyelmet kért a szabadtéri tűzgyújtásnál, mert a hosszú hétvége miatt országszerte megnövekedett a szabadtéri tüzek száma.
   
2011. április 10. - Gyenesdiáson tűz ütött ki a lakóházaktól néhány száz méterre. A tűz a Pince közben keletkezett, de az erős szél miatt gyorsan terjedt, a fák koronája is lángra kapott. Kiemelt, ötös fokozatú riasztást rendeltek el, badacsonytomaji, ajkai, marcali, keszthelyi, zalaegerszegi, nagykanizsai tűzoltók, továbbá önkéntesek  dolgoztak a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!