Sima magyar kosársiker az ukránok ellen (képgalériával)

Szombathely - Magabiztos, 24 pontos győzelmet aratott a magyar férfi kosárlabdaválogatott az ukránok elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn.

Tóth Gábor

Magyarország-Ukrajna 91:67 (18:16, 22:21, 29:18, 22:12). - Szombathely, 1800 néző, válogatott kosárlabda-mérkőzés, Európa-bajnoki pótselejtező, vezette: Dozai (horvát), Mazic (szerb), Milojevik (makedón).

Magyarország: FODOR M. 17/6, NÉMETH I. 21/9, Kámán 2, HORVÁTH Z. 7, LÓRÁNT 16. Csere: Bódi -, Körtélyesi -, TREPÁK 10/3, Horváth Á 2., Hanga 6, VOJVODA 10, Tóth N. -. Szakmai igazgató: Mészáros Lajos. Edzők: Dzunics Braniszlav, Sabáli Balázs.

Ukrajna: Pancsenko -, Onufrijev -, Gliebov 10/9, PeECSEROV 17/3, Kravtszov -. Csere: FESZENKO 13, Vilkhovetszki -, Gladir 7/3, Kolcsenko 8/6, Agafonov 6, Popov 5/3, Kornijenko 1. Szövetségi kapitány: Valentin Melnicsuk.

Az eredmény alakulása: 3. perc: 2:1. 8. perc: 8:14. 16. perc: 29:30. 20. perc: 40:37. 23. perc: 50:37. 27. perc: 65:50. 30. perc: 69:55. 33. perc: 76:56. 37. perc: 83:60.

Kipontozódott: Körtélyesi a 34. percben.

 Ahogyan arra számítani lehetett, az ukránok elhozták két NBA-ben edződő játékosukat, Olekszij Pecserovot (Washington Wizards) és Kirilo Feszenkót (Utah Jazz). A magyar válogatott 14 fős keretéből ezúttal Kiss Kornél  maradt ki. Koránt sem volt zsúfolt ház az Arena Savariában, de a drukkerek remek hangulatot teremtettek -a bemutatásnál főleg Horváth Zoltán és Németh István kapott nagy ovációt. A mérkőzés előtt az előző idény legjobb magyar férfi kosárlabdázójának választott Németh „Istit” köszöntötték.

Remek tempóban estek egymásnak a csapatok, de az első kosárra jó két és fél percet kellett várni -  kárpótolta a drukkereket, hogy Fodor Márton duplája nyitotta a pontgyártást. Egyik félnek sem jöttek be a távoli dobások, a mieink így betörésekkel próbálkoztak, az ukránok pedig a palánk alatt birkózó Pecserovot tömték labdákkal. Rengeteg büntetőt dohattak az ukránok, míg őellenük csak a hatodik percben fújták be az első faultot. A szívósan, a támadásban pontosabban játszó vendégek szép lassan lépéselőnybe kerültek, így Dzunics edző kénytelen volt időt kérni (8. perc: 8:14) - nagyon rosszul dobtak a mieink. Sikerült is felrázni a csapatot. Fodor Márton triplája a dudaszó pillanatában a gyűrűben landolt, ráadásul faultolták is, ő pedig a büntetővonalról sem hibázott (18:16). Az ukránok a folytatásban is a palánk alatti játékot erőltették, amivel nehezen birkóztunk meg, ennek ellenére tartottuk a lépést az esélyesebb vendégekkel (16. perc: 29:30). Villámgyors kontratámadásokkal, betörésekkel igyekeztünk zavart okozni az ellenfél soraiban. Szívósan harcolt a magyar válogatott, és ott lohol szorosan az ukránok nyomában. A második negyed az elsőhöz hasonló forgatókönyv alapján zárult: az utolsó pillanatokban ismét átvettük a vezetést (20. perc: 40:37). Bizonyára szebb eredményt mutatott volna a tábla, ha az első 20 percben a kilenc triplakísérletből nem csak egy ért volna célba…

A második félidőt lendületesen, egy 10:0-s rohanással kezdte - és végre Németh István is betalált távolról (23. perc: 50:37). Az ukránok nehezen viselték el a kialakult helyzetet, keményedett a csata, egyre többet került földre magyar játékos. De ekkor már nem igen lehetett kizökkenteni ritmusából csapatunkat, olykor szemet gyönyörködtető megmozdulásoknak tapsolhattak a szurkolók (27. perc: 65:50). Válogatottunk szinte minden akcióját kosárral fejezte be, szívósan védekeztünk - nem volt gyenge pont a csapatban (30. perc: 69:55). Válogatottunk pedig az utolsó etapban sem lassított, Némethék egy pillanatnyi esélyt sem adtak az ukrán feltámadásnak. Olyannyira nem, hogy a 33 percben már 20 ponttal vezettünk (76:56).Í gy korán eldőlt a meccs, az utolsó percekre nem maradt izgalom (37. perc: 83:60).

Remek játékkal, több jó egyéni teljesítményt felvonultatva, megérdemelten nyerte meg első Eb-selejtezőjét a magyar válogatott. A mutatott játék alapján a különbség nem túlzott. A két csapat ezen az estén nem volt egy súlycsoportban. A közönség állva, vastapssal búcsúztatta a válogatottat.

Dzunics Braniszlav: - Sikerült felülmúlnunk védekezésben az ukránokat, és megtaláltuk ellenfelünk gyenge pontjait. Nagy különbséggel nyertünk, de nem volt ez egy könnyű meccs, keményen megdolgoztunk a sikerért  -  és köszönöm a közönség támogatását.

Valentin Melnicsuk: - Egy új generációval dolgozunk, amely nemzetközi szinten még rutintalan - ez ki is jött a meccsen. Döntő volt, hogy a magyarok kettő kettőivel nem tudtunk mit kezdeni. Megérdemelten nyert az ellenfelünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!