Spiró, Lázár a magyar írásbeli érettségin (frissítve)

Szombathely - A megyeszékhelyen reggel nyolckor 1400 diák kezdte meg a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgáit. Spiró György, Lázár Ervin vagy egy Petőfi-Vörösmarty összehasonlítás, e három feladat közül egyet kellett választaniuk a diákoknak a középszintű érettségin.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Spiró György, Lázár Ervin vagy egy Petőfi-Vörösmarty összehasonlítás - e három feladat közül kellett egyet választaniuk a diákoknak a középszintű érettségin. A szövegértés feladatsora egy Mikszáth-írásra épült. 

Az első vizsganapon magyar nyelv és irodalomból középszinten 1.179 helyszínen 93.650 vizsgázó, emelt szinten 43 helyszínen 1.416 diák tesz érettségi vizsgát. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 47 helyszínen 88-an, emelt szinten 4 helyszínen 35-en érettségiznek.

Az érettségi vizsga menete megegyezik a tavalyival: a magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy közép- és emelt szintű írásbelije egyaránt 240 percig tart. Középszinten a vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésükre. A diákok először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ennek az összegyűjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap megoldását. 

Emelt szinten az írásbeli érettségi nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A három szövegalkotási feladat különböző témáról, adott szempontú és műfajú önálló szöveg megírását szabja meg. 



Futó István igazgató kiosztja a tételsort a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolában 

Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik. 



Csordás Zseraldine, a 13/a osztály diákja a tételt tanulmányozza 

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok a javítási-értékelési útmutatókkal együtt, a vizsgát követő napon kerülnek fel az oktatási tárca honlapjára. A hivatalos tételcímeket az oktatási tárca kora délutánra ígérte.



Hertelendy Lászlóné felügyelő tanár a táblára írja a fontos tudnivalókat a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolában  MTI Fotó: Czika László

Megyeszerte 2762 diák veselkedett neki reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom érettséginek.  

Forrás: MTI, Vas Népe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!