Stopp Mülltourizmus! - 150 zsák szemét a Begas-palota előtt (fotókkal)

<b>Eisenstadt (Kismarton)</b> - Az osztrák szemét bűzét a magyar lakosság szívja majd be. Ezt kívánták demonstrálni azok a környezetvédők, akik csütörtökön reggel mintegy 150 zsák szemetet öntöttek ki a tervezett rábakeresztúri bűzmű építését szorgalmazó Begas cég székháza elé.

Szenkovits Péter

Az egyik kismartoni (eisenstadti) áruház parkolójában csütörtök reggel előre egyeztetett időpontban találkozott a Greenpeace környezetvédő szervezet huszonöt osztrák és öt magyar aktivistája, illetve az általuk értesített médiák képviselői. 

A  népessé duzzadt csapat tagjai autóikkal, köztük két fehér furgonnal konvojban, és szinte araszolgatva haladtak  a heiligenkreuzi égetőművet megvalósítani akaró Begas (Burgenlandische Erdgasversorgung AG) közeli székházához. A személykocsik a Kaserner Straže-n  lévő épülettől távolabb parkoltak le (mondhatni biztonsági okokból...), a kisteherautók azonban néhány méterre a székház előtt álltak meg. Greenpeace-feliratú egyenruhás osztrák fiatalok  (zömében férfiak) pattantak ki, s kalákában úgy százötven  (szemetet tartalmazó) zsákkal torlaszolták el a Begas-birodalom amúgy elegáns  bázisának főbejáratát. Kisebb-nagyobb transzparenseket feszítettek ki ördögi ügyességgel. 

A hatalmas méretű s az apróbb transzparenseken is a következőket lehetett olvasni: Begas! Nem kell a szemétégető! Stopp Mülltourizmus! (Azaz: álljt a szemétturizmusnak!) 



A beruházó székháza előtt szeméthegy tornyosult, jelképezve: a magyarok szívják majd be a bűzt Fotók: Szendi Péter

Háromnegyed tíz után néhány perccel már csak a mozgássérülteknek kialakított rámpán lehetett bejutni a székházba. Egy bádoghordóból füst szállt föl. Az egyébként csendes  kis utcában közlekedők  (néha-néha poroszkált erre egy-egy autó) azt is hihették, hogy hamarosan lángok harapódznak el. Ettől azonban nem kellett tartani, mert ez egyáltalán nem volt céljuk az aktivistáknak. Csupán az, hogy akciójukkal kifejezzék határozott tiltakozásukat a Heiligenkreuzba (a Szentgotthárdtól kőhajításnyira lévő Rábakeresztúrra) tervezett  szemétégető megépítése ellen. Az elszánt környezetvédők illegális szemétlerakásukkal valójában azt kívánták jelképesen demonstrálni, hogy a tervezett bűzmű melléktermékeit, azaz az osztrák szemét bűzét a magyar lakosság szívja majd be. 



Rendőri kontroll alatt a Greenpeace aktivistája

Az osztrákok zöld gondolkodása megáll a határnál, érvelt egyebek között a Begas-székház előtt Mezei Csaba,  a Greenpeace Magyarország Egyesület igazgatója, miközben a jelenlévők arra vártak, hogy a szeméthegy láttán csak-csak történik majd valami. Jó fél óra elteltével érkezett a helyszínre egy rendőrautó, kiszállt belőle két egyenruhás, nézelődtek, majd bementek az épületbe, ahol rátapadtak a mobiljukra. Utóbb egyikük kijött, s az osztrák szervezőt faggatta arról, van-e engedélyük. A fiatalember rázta a fejét. A rendőr visszament az épületbe. Fölröppent a hír, hogy az egyik Begas-vezér fogadja az aktivisták magyar és osztrák vezetőjét, utóbbit  Herwig Schwisternek hívják. Erre megalázóan sokáig (csaknem délig)  kellett várniuk az utcán, az aulában,  a lépcsőházban.  Végre megnyílott előttük Rudolf Simandl kereskedelmi igazgató irodájának ajtaja. Röpke negyed óra alatt kiderült: az aktivisták valamennyi felvetésére kitérő válaszokat ad. Egyszer csak belépett az irodába két rendőr (az egyik civilben, a másik egyenruhában), és igazoltatta a vendégeket. De ettől nem rezeltünk be. Nem ijedtünk meg saját árnyékunktól, mesélte portálunknak Mezei Csaba. 

Kapcsolódó dossziénk: 

Hulladékégető a határon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!