Sufni-tuning felsőfokon: dzsipet épített házilag (videóval)

Kerreg, kattog, átmegy minden bokron, van rajta daru, lopakodó-lámpa, sziréna és keresőfény. Megtaláltuk a megye igazi túlélő-dzsipjét, amit házilag építettek mindenből, ami a sufniban hevert.

zaol.hu

Számtalan autócsodával találkoztunk már, volt köztünk amerikai limuzin, legendás francia királynő, fekete párduc, vagy épp csehszlovák műremek, méghozzá Elvis-gúnyába bújtatva. A különleges autók előtt jellemzően meghajlunk, mert vagy ritkaságok napjainkban, vagy technikai úttörők, illetve formatervezői bravúrok voltak korukban. Viszont van egy másik kategória, ahol nem számít a forma, nem számít, hogy helyenként füstöl, fröcsög, kerreg vagy kattog. Nem számít, hogy a kipufogógázt az arcunkba kapjuk és az sem, hogy nem találjuk a biztonsági övet, a házilag barkácsolt járművek kategóriájába sok minden felett szemet hunyunk.

Arthofer László fiatalkora óta bütyköl mindenféle szárazföldi és vízi járműveket. Az esztergályosnak tanult férfi édesapja hajdanán sok autót alakított át leleményesen mobil-fűrésszé, önjáró gatterokká. László beleszületett a bütykölésbe. A férfi esztergályos-inas korában kezdett szerelgetni, az évtizedek alatt keze alól kikerült kisteherautó, traktor, gokart, hajó és még egy 125 köbcentis motorral szerelt szörfdeszka is. Ezek egy része Meggyeskovácsiban kötött ki, az ottani Horgásztanyán. Régebben még nagy volt a Rába-parti élet, sokan töltötték hétvégéjüket vagy szabadságukat pecázással, csónakázással, mint ahogy László és családja is.

Nézze meg videónkat Arthofer László dzsipjéről! - videó: Garai Antal 'Atom'

- Sokunknak van csónakja a környéken, amiket szezon elején vízre kell tenni, a végén pedig kiemelni a Rábából, így a szükség hozta, hogy építsek valamit, amivel könnyedén megoldhatók ezek a munkák. Már 15 éve kész van a dzsip, amire még egy darut is szereltem, így lényegében kiemelem kényelmesen a csónakokat a vízből az utánfutóra - mesélte László.

A monstrum alapját egy a MÁVnál leselejtezett UAZ parancsnoki dzsip alváza adta, első erőforrásaként pedig egy Peugeot 604-es, 3600 köbcentis, 136 lóerős motorja szolgált. Benzin- és gázüzemű volt egyaránt, később kapta meg a jelenlegi 1,9-es Lancia motort. - Ez turbódízel-ecotec, hasít vele a járgány, van nyomatéka rendesen, árkon-bokron átmegyek vele - teszi hozzá az autóépítő.

A dzsipet körbejárva több autó alkatrészeit felfedeztük, UAZ alváz és terepváltó, Lancia motor, Volkswagen ülések és kormány, Zuk műszerfal, Toyota visszajelzők, honvédségi jelzőfények, illetve egy lopakodó lámpa is akad. Tovább nem is számoltuk, hiszen László elmondta, hogy az dzsip alkatrészeit egy MÉH-telepen és otthon szedte össze, van benne minden, ami kéznél volt. Karosszériaelemeket viszont hiába kerestünk, nem találtunk.

- Nem akartam befedni a dzsipet mindenféle lemezzel, szeretem látni, hogy mi hol van, mennyire férek el a kerekekkel egy szűkebb részen. Amúgy mindenhol elmegy a járgány, gazban, dombon, vízben-sárban, egyszóval mindenhol. A környék falunapjaira is ki szoktam menni, a gyerekek felmásznak rá, csodálják, de volt olyan is, aki behuppant az ülésbe, majd fizetni akart, hogy vezethesse - tette hozzá a barkácsoló szaki.

Utasként is nagy élmény volt egy házilag barkácsolt dzsipben ülni. Körülöttünk minden szabad, a turbómotor fél méternyire sípolt előttünk, láttuk ahogy ugrál a gázbowden, és kaptuk az arcunkba a kipufogott végterméket. Egy kis ideig átérezhettük, hogy milyen lehetett a régi időkben nyitott autókkal robogni az úton, majd kissé kormos arccal belenézni a visszapillantóba. Mit nekünk klíma meg elektromos ablak? Helyette van ásó, balta és keresőlámpa - minden ami egy jóravaló terepjáróhoz kell.

Lenyűgöző, hogy mi minden születhet egy műhelyben, ami nem csak látványos, nem csak praktikus, de még hibátlanul is működik. Azok az idők már eljártak fejünk felett, amikor a Robi kapálógépre szerelték a kerekeket, vagy a fűnyíró alsót. Ma már mindenre külön gépünk van. Kevés olyan ember akad manapság, mint László, olyanok, akik körbenéznek a garázsban, találnak egy motort, egy karburátort, egy vascsövet, és pár óra múlva már azzal nyírják a ház körül a füvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!