Súlyos vonatbaleset Bögötnél: tizennégyen megsérültek (képgalériával)

Pénteken délután fél egy után motorvonat ütközött egy rekeszeket szállító teherautóval a 88-as számú főút porpáci lehajtója és Bögöt között. A balesetben egy ember súlyosan, tizenhárom pedig könnyebben megsérült. Helyszíni beszámoló.

Bajdó Bettina

"Amikor belecsapódtunk a kamionba, az ütközés ereje  az ülésbe nyomott" - helyszíni beszámoló

A helyszínen annyit tudtuk meg, hogy a kamion vezetője  valószínűleg nem vette észre a vasúti átjárót, ezért hajtott a sínekre. A vonat a kamion oldalát kapta el, az átjárótól húsz méterre tolta el. Az üközés ereje akkora volt, hogy a  BZ-motorvonat a vasúti töltésen a borulás határán állt meg, a kamion pedig a szántóföldre csapódott.

A kamion vezetőfülkéje sértetlen maradt, a vonaté viszont súlyosan roncsolódott. A mozdonyvezető súlyos sérüléseket szenvedett,  hűtőfolyadék ömlött a lábára. Őt harmadfokú égési sérülésekkel szállították mentőhelikopterrel a Markusovszky kórházba.

A sérültek száma a mentés ideje alatt  folyamatosan emelkedett, kiérkezésünkkor még egy súlyos és hét könnyű sérültről szóltak a hírek. A megrázkódtatás miatt azonban többen csak később érezték a fájdalmat, utolsó információk szerint egy súlyos és tizenhárom könnyű sérüléssel járó esetet láttak el a szakemberek. Négyen sérülés nélkül úszták meg a balesetet.

Mivel nem sokkal az ütközés után érkeztünk a helyszínre, a szakemberek még a sérültek ellátásán dolgoztak. Sikerült pár szemtanúval is beszélnünk, akik szerencsére nem, vagy csak könnyebben sérültek meg.

- Szerencsém volt, mivel a menetiránynak háttal ültem - meséli a pósfai Robi, aki éppen munkába tartott. 
- Amikor belecsapódtunk a kamionba, az ütközés ereje belenyomott az ülésbe. A velem szemben ülő lány már nem volt ilyen szerencsés, ő a padlóra esett. Azonnal segítettem neki felállni. A következő, amire emlékszem, hogy egy fiatalember kirúgta az ablakot, s azon keresztül tudtunk kimászni. -


A fiatal férfi még az ütközés hatása alatt van, alig találja a szavakat. Elmondja még, hogy 2004-ben ugyanezen a vonalon történt már hasonló eset vele, akkor a vonat egy személyautóval ütközött.

- Én hátul ültem, jó tempóban haladt a vonat, amikor hirtelen fékezésre lettem figyelmes - mondja Horváth Károly.  - Arra gondoltam, hogy biztos egy őz futott a Piroska elé, többször volt már ilyen eset. Aztán jött a nagy csattanás. Összekoccant a fejünk a szemben ülővel. Nekem meglazult a fogam, a szemben ülőnek pedig megsérült a feje. Nem volt nagy pánik, ahogy észhez tértünk, azonnal átmentünk a vonat magasabban lévő felére, nehogy a súlyunk lehúzza a töltésről a vasúti kocsit.-

Horváth Károly hozzáteszi, hogy a vonaton utazó két magas fiatalember kirúgta a jármű ablakát, kimásztak rajta, s segítettek a többieknek leszállni. Volt, aki csak nehezen tudott lábra állni, őt az ölükben hozták le a szerelvényről. Horváth Károlynak sem ez volt az első vasúti balesete, akkor is ott volt, amikor Ölbőnél személyautóval ütközött a vonat.

- A menetiránynak háttal ültem - emlékszik vissza Levente, s egy nagy csattanásra lettem figyelmes. - Utána elkezdett csúszni jobb oldalra a vonat, s a szemben ülő nő leesett a padlóra. Minden nagyon gyorsan történt, egymás hegyén-hátán voltunk. Aztán valaki felkiáltott, hogy dől a vonat. Azonnal eszembe jutott, hogy a súlyunkkal ellensúlyozhatjuk a dőlést, ezért azonnal a jármű magasabban lévő részébe mentünk. Egy másik utassal kirúgtuk az ablakot, kimásztunk rajta, s segítettünk a többieknek is kiszállni. Sajnos a mozdonyvezető súlyosan megsérült, nyílt sebe is volt. Nem csoda, hiszen legjobban a vonat eleje roncsolódott. -

A mentők több járművel vonultak a helyszínre: két mentőhelikopter is érkezett. Dr. Lórántfy Mária, a mentők  megbízott regionális orvosigazgatója elmondta, hogy  egy súlyos és tizenhárom könnyű sérültet szállítottak kórházba. ( 18:18 Az MTI azt írja, hogy a mozdonyvezetőt helikopterrel a győri Petz Aladár kórházba szállították. Tamás László János, a kórház főigazgató főorvosa azt közölte: a férfi az arcán sérüléseket, a térdén zúzódásokat szenvedett, égései "nem túl súlyosak", de néhány napra megfigyelés alá vették. )

A vonat utasai közül tizenketten könnyebben sérültek meg, őket és a tehergépkocsi vezetőjét a szombathelyi Markusovszky kórházba vitték.

A kórház sürgősségi ellátó részlegén ápolt utasok az MTI tudósítójának elmondták, hogy a vonat kisiklott, lefutott a sínről, megdőlt, és attól féltek, hogy felborul. 

Az utasokat úgy tudták kimenteni a vonatból, hogy kirúgták az ablakokat - mondta egy férfi, akinek a lába sérült meg.

- Ebben az esetben az összes sérültet a Markusovszky kórházba vittük - folytatta az orvosigazgató. - Ha több súlyos sérült lett volna, akkor megosztottuk volna a betegeket a környező kórházak között. sok volt a sérült, de ennyi beteget a fennakadás nélkül a megyei kórházban is el tudnak látni. A könnyű sérültek között volt, aki mellkasi zúzódásokat, enyhe agyrázkódást, illetve lágyrészi sérülést szenvedett. -

Az utasok nagy része vagy leesett az ülésről vagy nekiesett az előtte lévő támlának, s volt olyan is, akinek a feje összekoccant a szemben ülőével. A megyében ritkán fordul elő olyan baleset, amelyben sok a sérült, de öt sérült fölött már tömeges balesetről beszélünk.


A helyszínen megtudtuk, hogy valószínűleg a vasút pálya is megsérült, ezért nem tudni,  mikor állhat helyre a közlekedés. A baleset körülményeit a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja.

18: 00

A vonatforgalom az érintett szakaszon szünetel. A motorvonatot egy speciális vasúti daruval várhatóan csak a késő esti órákban tudják visszaemelni a sínekre.

15:05

A legfrissebb hírek szerint 14-en sérültek, a BZ vezetőjére ráfolyt a forró hűtővíz, III. fokú égési sérülést szenvedett, mentőhelikopter vitte a szombathelyi Markusovszky kórházba. A "Piroskán" egyébként 18-an ültek, négyen sértetlenül szálltak ki a vonatból.

14:10

A rendőrségtől kapott információk szerint a vonatbalesetnek tíz könnyű és egy súlyos sérültje van. A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint a személyvonatok utasait Porpác és Ölbő-Alsószeleste között vonatpótló autóbuszok szállítják, 30-60 perc késésre kell számítani. Az InterCity vonatok Celldömölk-Pápa-Győr vonalon, kerülő úton közlekednek.

13.45

Portálunk információi szerint legalább tízen megsérültek a vonatbalesetben. Ezekben a percekben szállt fel két mentőhelikopter, a sérülteket a szombathelyi Markusovszky kórházba szállítják.

A helyszínen tartózkodó munkatársunk, Bajdó Bettinának a teherautó vezetője elmondta, nem vette észre, hogy érkezik a BZ motorvonat. A Piroska kisiklott, a Mercedes teherautó pedig az árokba csapódott. A baleset fényjelzővel ellátott vasúti átjáróban történt, a berendezés működött.

13.04

Úgy tudjuk, hogy a Hegyeshalomból (11:01) -Szombathelyre (12:56) közlekedő  "Piroska" motorvonattal ütközött egy Mercedes kamionnal.

A helyszínre a mentőkön kívül a sárvári tűzoltók is megérkeztek. A Budapest-Keleti pályaudvarról délelőtt 10.15-kor induló InterCity Ölbő-Alsószeleste állomáson vesztegel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!