Svejk csapolta a sört az egyik sárvári hotelban

Mintha a filmvászonról lépett volna elénk: katonai egyenruhában, pocakosan, vállán puskával, bárgyú vigyorral néz az emberre, miközben rendületlenül emelgeti a söröskorsót.

Angyal László

A monarchia hangulata beszökött a sárvári őszbe: a vasárnapi hűvös délelőttön első világháborús katonai egyenruhában, egyik kezében pipával, a másikban söröskorsóval vár ránk az egyik sárvári hotel előterében Premysl Kubista, alias Svejk és felesége, Jitka Kubistova, aki szintén korabeli kosztümben kortyolgatja  sörét.

Nem véletlenül vetődött Svejk és felesége  Vas megyébe: a hotel tulajdonosa, Farkas István és felesége egy csehországi turisztikai kiállításon figyelt fel a filmbeli Svejk huszonegyedik századi hasonmására. 

Rendkívül sok a cseh vendég, ezért  gondoltam  jó ötletnek, ha a népszerű regényalak hasonmása csapolja valamelyik este a sört nálunk. A Kubista házaspárral  cseh tolmács segítségével beszélgettünk. Nyomban azzal kezdték, hogy a vállára akasztott puska helyi ajándék, ugyanis az előző estét egy közismert sárvári fegyvergyűjtővel és természetesen nagyon sok sör társaságában töltötték...

Svejk hasonmása profi színész, aki komoly darabokban is játszik. Csakhogy amióta  évekkel ezelőtt megkapta Hasek regényének egy zenés színpadi adaptációjában a főszerepet, egyre többször kérik föl, öltözzön be, vegye kezébe a pipát, vállára a puskát, és nevessen bele a kamerába, és persze emelgesse a söröskorsókat...  

A cseh színész egyébként most másodszor jár Magyarországon, nyáron Harkányban lépett fel a saját zenekarával. Ahol olyan hangos sikerük volt, hogy jövő nyáron egy egész hétre - napi egy-egy  koncerttel - meghívták őket.

Mint mesélte, a hazai fellépések előtt gyakorta reklámozzák úgy a produkciójukat, hogy több tucat  férfi öltözik be Svejknek, és így masíroznak a városok utcáin.
Ám és ezt mi is megerősíthetjük, a tucatnyi hasonmás közül egyedül ő az, aki valóban hasonlít a filmből, avagy Hasek regényének illusztrációjából közismertté vált  figurára.

A színész arra a kérdésre, miért oly népszerű, és időt álló Svejk alakja, röviden felelt: mert az emberek nagyon szeretnek nevetni. Arra a felvetésre pedig, hogy     Svejknek, vagyis neki melyik a kedvenc söre, tréfásan felelt: mindig azt szereti, amit éppen elé tesznek.

A NÉMET DOMINANCIA MÁR A MÚLTTÉ

A turisztikai szakemberek szerint jelentősen megváltozott a fürdőt felkereső külföldi vendég összetétele: a német, osztrák dominancia lassan a múlté, egyre többen érkeznek Csehországból. Korábban busszal utaztak, és nem éppen a jómódú vendégek szálltak meg a  vasi kisvárosban. Az utóbbi időben viszont már  autóval érkeznek, a középosztályra  jellemző fogyasztási szokásokat mutatnak. Sőt:  a minap egy cseh rendszámú Jaguárt láttunk parkolni az egyik panzió előtt...   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!