Szárazság pusztít a földeken

Az őszi csapadékhiány aggasztó méreteket öltött, az őszi vetésű kalászosok és a repce egy része ki sem kelt, a tavaszi vetés is megsínyli a hiányzó csapadékot - írja a Népszabadság szombati száma.

MTI

A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének adatai szerint az ősszel elvetett repce felének van esélye arra, hogy jövőre termést hozzon. Tóth István titkár szerint ez azt jelenti, hogy 130-140 ezer hektárnyi területen 2,4 tonnás átlagtermést és tonnánként 100 ezer forintos árat feltételezve 30-35 milliárd forint a kár. Több gazdálkodó már meg is kezdte a rosszul kelt repceterület kitárcsázását, helyette búzát vetnek - írja a lap.
Raskó György, a lajoskomáromi Győzelem Kft. vezetője szerint a tavaszi vetés is megsínyli a hiányzó csapadékot, ezért a növénytermesztés nem ismétli meg idei sikereit, és csökkenni fog a jövedelmezőség. A növénytermesztők nagy szerencséje, hogy biztosan számíthatnak a 400 milliárd forintnyi földalapú támogatásra, ami annyit jelent, hogy forgóeszközhitelre gyakorlatilag alig van szükség.
Az agrárközgazdász azt is elmondta, hogy a nemzetközi piacokon megtorpant a terményárak emelkedése, ami jó hír az állattenyésztőknek, már most érezhető, hogy megnőtt a növendék állatok iránti kereslet. A baromfipiacon azonban a visszaeső európai takarmányárak miatt már túlkínálat van, s az átvételi árak csökkenése márciusig biztosan eltart - mondta a lapnak Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!