Száz éves a vakok és gyengénlátók Vas megyei egyesülete

A látássérültekről való gondoskodásnak jelentős tradíciója van Szombathelyen. A vak emberek oktatása, foglalkoztatása és a lakhatásuk garantálása száz éves múltra tekint vissza.

Bajdó Bettina

Pénteken délelőtt a Nagy Lajos Gimnázium épületében gyűltek össze az ünneplők, hogy méltóképpen emlékezzenek meg  a vak emberek gondozásának száz éves történetéről. Az iskola épületében volt egykor a vakok intézete, ezért  itt nyitotta meg a rendezvényt az intézmény igazgatója, Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna. Köszöntőkkel folytatódott  a program, elsőként Kovács Ferenc megyei elnök, majd dr. Puskás Tivadar polgármester beszélt. Mindketten hangsúlyozták, hogy a különféle fogyatékossággal élőkről való gondoskodás közügy, s minden fejlett társadalom morális kérdése a róluk való gondoskodás.

A jelenlévők előadások segítségével betekinthettek az egyesület száz éves múltjába, s kipróbálhatták a látássérült emberek segédeszközeit is. Kiállítás is nyílt, s a gyermekeknek szóló rajz-, mese- és esszéíró pályázat eredményeit is kihirdették, valamint a Braille-írást is bemutatták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!