Száz szélkerékből álló szélerőmű parkot terveznek Nyugat-Magyarországon

Összesen csaknem száz szélkerékből álló szélerőmű parkot építene egy cég a Vas megyei Simaság és két Győr-Moson-Sopron megyei falu határában.

Simon Erzsébet

A község képviseletében Simaság polgármestere is aláírta másfél éve azt a településfejlesztési szerződést, amelyben az önkormányzat vállalja, hogy a rendezési tervében lehetővé teszi a szélpark-beruházás megvalósítását. Egy osztrák cég építene a vasi falu, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei Újkér és Iván környékén egy csaknem száz turbinából álló szélerőmű parkot.

Molnár László simasági polgármestert újkéri kollégája kereste meg annak idején, hogy csatlakoznának-e a kezdeményezéshez. A képviselő-testület áldását adta a projektre, amelynek megvalósítása hasznot hozhat a község számára.

A szerződésben egyebek mellett megfogalmaztuk, hogy az építkezés megkezdésekor a szélparkból eredő optikai hátrányok és környezeti hatások ellentételezéseként szélturbinánként ötezer euró különleges juttatást ad az építtető a községnek mondja Molnár László. Ezt a pénzt az önkormányzat környezetvédelmi tájékoztatásra, infrastrukturális vagy szociális célokra használhatja fel. Ezen felül évente kapunk kétezer eurót, továbbá az áramszolgáltatónak eladott energia árából is részesednénk. Az alacsony költségvetésű településünknek minden fillérre szüksége van, így a leendő szélparkból származó bevételre is.

A rendezési tervünk elkészíttetése folyamatban van, a beruházó cég sorban szerzi be a szakhatósági engedélyeket, reménykedünk, hogy energiakvótát is sikerül majd szerezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!