Százéves zongorát adományoz a szombathelyi zeneiskolának

Egy Steinway márkájú, több, mint száz éves zongorát adományoz a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolának a 94 éves Reményi Géza, a világhírű magyar hegedűművész, Reményi Ede leszármazottja.

Merklin Tímea

Az új korában 26-30 millió forintot érő, régi, de jó állapotú zongorát május 31-én, hétfő este adják át hivatalosan Chopin-darabokkal megszólaltatva a régi hangszert. Az ünnepségre készül Reményi Géza is. Gondozója reméli, lesz olyan egészségi állapotban, hogy el tudják vinni.
A lakásán kerestük fel.
 
- Muzsikus család voltunk. Édesapám, Reményi Ferenc, aki tengerésztiszt, később a soproni hadapródiskola parancsnoka volt, kiválóan zongorázott. Négyen voltunk testvérek, de egyikünk sem tanult meg zongorázni, mert a papa nagy tehetség volt, nem bírta a hamis hangokat. Félretolt minket, ha próbálkoztunk, és ő játszott tovább - meséli Géza bácsi.


A zongorát már elvitték a zeneiskolába, itt állt korábban elhunyt felesége szobájában a legutóbbi időkig. Budapestről hozták, ahol a háború végén rádőlt a ház, Reményi Géza puszta kézzel takarította le róla a romokat, hogy megmentse. Neje, Németh Stefánia ifjú kori szépségét nézzük a régi fotókon; két falikép a zongora fölött lesz kiállítva a zeneiskolában Géza bácsi kívánságára.
Stefánka - akivel Reményi Géza 70(!) évet élt együtt - a híres hegedűművész, Koncz János tanítványa volt; 25 évig tanított a szombathelyi zeneiskolában. Precízen névsort vezetett a növendékeiről füzetekben - ezeket is megkapja a zeneiskola. A hétfő esti ünnepen Mitrovka Zsanna és Bak Orsolya tanárnők egy-egy Chopin-művet játszanak az ajándékozó kérésére.
 
-  Azt játszom, amit kérsz, mondta a papa a mamának a háború alatt. Édesanyám Chopin Bölcsődalát kérte, aztán apám elfáradt, mondta, hogy majd holnap még játszom neked. De nem volt holnap, mert meghalt. Az volt az utolsó darab, amit hallottam apámtól. Ezért kértem, hogy játsszák el nekem ezen a zongorán. Szeretném hallani még egyszer a családi hangszert - mondja Géza bácsi, könnyek gyűlnek a szemében. - A másik, az Esőcsepp, amit hallani fogunk, az én kedvencem volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!