SZDSZ: húsz év után újra van vasi ügyvivő a testületben

VN - Hétvégén küldöttgyűlést tartott az SZDSZ, a tisztújításon teljesen kicserélődött a párt vezetése: másod- és harmadvonalbeli politikusok vették át az irányítást a szabaddemokratáknál. Tóth Róbertet, a szombathelyi csoport elnökét ügyvivőnek választottak.

Angyal László

A szabaddemokraták háza táján  történt változásokról hétfőn sajtótájékoztaón számolt be  Feiszt György, a szombathelyi közgyűlés frakcióvezetője, illetve  Tóth Róbert, a szombathelyi csoport elnöke, akit a küldöttgyűlésen ügyvivőnek választottak.  

Elöljáróban erről is  beszélt Feiszt Görgy, aki emlékeztetett rá, hogy dr. Hankó Faragó Miklós személyében utoljára   húsz éve, a rendszerváltás után  volt  vasi ügyvivője  az SZDSZ-nek.  

Tóth Róbert  úgy vélte,  hogy  a hétvégi küldöttgyűlésen történtek  ami sok  párttag szája íze szerint alakult egy folyamat eredménye, s felidézte az elmúlt évek történéseit.  

Befelé fordulás, elitizmus, a tagságtól, választóktól való elfordulás, fővárosközpontúság  jellemezte a pártot, vita helyett háborúztak egymással  az egyes irányzatok.  Ezek vezettek oda, hogy a párt elvesztette szavazóbázisát, az EP választásokon alig két százalékos eredményt értünk el.

Mint hallottuk, a  szombathelyiek évek óta, ha itt járt  a párt valamely prominense, a  vasi szabaddemokraták elsorolták a gondokat, de hiába.  

Jó példa erre az EP kampány. Néhány küldött azt mondta: utólag könnyű okosnak lenni.  A vicc az, hogy mi már előzetesen, amikor megismerkedtünk a kampány főbb elemivel  megmondtunk, hogy ez nem lesz jó. De nem hallgattak ránk, nem volt semmilyen válaszreakció.    

A küldöttgyűlésen  az elnökké emelt  Retkes Attilát támogatta  Tóth Róbert is, aki választását  így indokolta: Retkes Attila programja részletesebb volt, mint  a másik két jelölté. Komoly vidékpolitikát  ígért. Ráadásul az agrár ügyekről is van határozott  elképzelése, ami régi tartozása az SZSZ-nek. 

Az egyetlen jelölt volt, aki belevette a programjába  a környezetvédelmet, a zöld  gondolkodást, a környezettudatosságot.  Másrészt  szólt  a piac állam általi  hatékony szabályozásáról, ami eddig  távol állt a  neoliberális gondolatoktól. 



Kérdésünkre  mikén ítélik  meg a vasi szabaddemokraták a párt elkisgazdásodásának veszélyét?  a  liberális politikus  így felelt: Reméljük, a párton belül az ádáz harc  megszűnik, hiszen jó esély van arra, hogy  a Fodor Gábor és a Kóka János nevével fémjelzett két szárny közötti tapintható feszültség az új ügyvivői testület felállásával véget ért, hiszen  másod- és harmadvonalbeli politikusok  kerültek be a testületbe. Természetesen a veszély nem múlt el, hiszen a parlamenti frakcióban is azonosítani lehet a  két vonal tagjait.

Felvetésünkre  véget  ért-e, avagy csak  most kezdődik el a belharc, illetve lesz-e ennek vasi vonatkozása (hiszen frakcióvezetői tisztségéről nem mond le Kóka János, aki mellett a vasi országgyűlési képviselő,  dr. Hankó Faragó Miklós volt látható  a tévében) Feiszt György válaszolt.  

A vasi szabaddemokraták még nem ültek le beszélgetni az új helyzetről  a képviselővel. Remélem, hogy  az SZDSZ országos vezetése is tisztában van a magyar  választójogi törvénnyel, vagyis:  országgyűlési képviselőt egyetlen  párt vagy szervezet sem nem hívhat vissza. Bízom abban, hogy az SZDSZ  működésében a következő hónapok során  a józanság fog felülkerekedni, konszenzus lesz az új pártvezetés és a  parlamenti frakció között.  

A vasi politikusok kiemelték: a személyi kérdéseknél fontosabb a jövő évi költségvetés ügye. A büdzsé előkészítése folyik,  az SZDSZ  új vezetése még nem ismeri a részleteket, ezért  álláspontjukat is később alakítják ki.  

Az SZDSZ elkisgazdásodásának veszélyét jelzi:  sokan vitatják  a tisztújító küldöttgyűlés jogszerűségét, és fontolgatják:   bírósághoz fordulnak.  A párt  etikai bizottságának elnöke  dr. Hankó Faragó Miklós, akit erről,  és a küldöttgyűlésen történtekről is  kérdeztük, ám ő későbbi időpontban kíván  nyilatkozni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!