Szennyezet bura alatt a város

Szűk határon belül változik, de több helyütt még a riasztási szint közelében mozog a szálló por koncentrációja Magyarországon.

Bajdó Bettina

Nyíregyházán a legrosszabb a helyzet, tájékoztatási szint több hazai nagyvárosban is van: Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Budapesten. Az őszi-téli időszakban a szálló por legfontosabb kiváltója a rossz légszennyezettségi értékeknek. Ez a szennyezőanyag jelentősen rontja a krónikus légzőszervi betegek egészségi állapotát, náluk az általános panaszok erőteljesebben jelentkezhetnek, a köhögés és fulladás gyakoribbá válhatnak. 

A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékességi területén több helyen is működik levegőterheltségi szintet mérő mintavételi mérőpont. Szombathelyen a nitrogén-dioxid  mérése három mintavételi ponton (a Vörösmarty, Váci és a Középhegyi utcában)  történik, míg a szálló por mértékét  két mintavételi helyen ( a Vörösmarty és a Bolyai utcában) negyedévente mérik. 

A levegő aktuális minőségére vonatkozóan a felügyelőségnél jelenleg nem tudnak információval szolgálni. Szálló porra vonatkozó adatokat legkorábban három  hét múlva adnak: két hét a mérési periódus és egy hétig tart a minták értékelése.

Sümeginé Szanyi Violetta, a felügyelőség igazgatóhelyettese elmondta, hogy a mérési eredmények alapján Szombathely légszennyezettségi állapota általánosságban jó, a mérőhelyek többségén a légszennyező anyagok koncentrációja határérték alatti. Egyes mérőpontokon esetenként magasabb a szálló por és nitrogén-dioxid szintje, az éves átlagok azonban nem haladják meg a határértéket. A legszennyezettebb területek a forgalmas közlekedési csomópontnál találhatók, például a Vörösmarty utcában.

Hozzátette, hogy Szombathelyen is megfigyelhető ugyanaz a tendencia, mint az ország más pontjain. Mégpedig az, hogy főleg a téli évszakokban, anticiklonáris időjárási körülmények között, amikor egyáltalán nincs vagy csak nagyon gyenge a légmozgás, a leszálló légáramlatok lenyomják a városok feletti szennyezett levegőt, nem hagyva utat a felfrissülésnek.

Ilyenkor egy szennyezett bura képződik a város és  környéke felett, amelynek levegője nem, vagy csak rendkívül lassan cserélődik, a kéményekből távozó füst nem száll fel, hanem a földfelszínhez közeli légrétegekben reked. 

Ilyen időben a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, amit egyénileg a közlekedési szokásaink megváltoztatásával, korszerű fűtési rendszerek használatával, lakások hőenergia-gazdálkodásának javításával valósíthatunk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!