Szennyvízcsatornát építenek Sitkén

A munkaterület birtokba vételével megkezdődött a csatornahálózat építése Sitkén. A környezetkímélő beruházás költségeinek háromnegyedét pályázati forrás fedezi.

Simon Erzsébet

Évtizedes tervük válik valóra az idén a sitkeieknek: a munkaterület átadásával megkezdődött a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése a faluban.

Morgós István polgármester az előzményekről elmondta: az elmúlt tíz évben folyamatosan pályáztak támogatásra, volt, hogy másik négy környékbeli településsel közösen igyekeztek állami támogatáshoz jutni. Önerőből ugyanis sem nekik, sem a többi községnek nem telik arra, hogy szennyvízvezetéket építsen.

A sikertelen próbálkozásokat követően két évvel ezelőtt egyedül adtak be pályázatot a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében.

Nyertek is pénzt, mégpedig a beruházás költségeinek 77 és fél százalékát, több mint 288 millió forintot. Megcsináltatták a kivitelei terveket, megújíttatták a vízjogi engedélyeket, megtörtént a közbeszerzési eljárás, ami után megköthették a szerződést a kivitelezővel. A munkaterületet szerdán adták át.

A napokban a tűzszerések átvizsgálják a nyomvonalat, és húsvét után nekilátnak a kivitelezők a földmunkának  vetíti előre a teendőket a polgármester. Nagy a támogatottsága az infrastrukturális fejlesztésnek a csaknem hétszáz lelkes községben, ahol 210 ingatlant érint a beruházás. A lakóknak  ingatlanonként körülbelül háromszázezer forintot kell áldozniuk arra, hogy vezeték szállítsa el a házaikból a szennyvizet.
 
Gravitációs gerincvezetékből úgy 6 és fél kilométert építenek majd, a szennyvízbekötések kitesznek 3 és fél kilométert, a nyomóvezeték 2 és fél kilométer hosszú lesz. Három átemelőt is építenek, a biológiai szennyvíztisztítót pedig a település déli részén alakítják ki. A tisztított szennyvíz befogadója a Cinca patak lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!