Szent Márton-út avatás: harminc kilométeres új ösvény

Már huszonhárom Baranya megyei települést köt össze a Szent Márton útvonal. Új szakaszát, amelyet a szeretetről neveztek el, nemrég adták át vasiak jelenlétében.

Kozma Gábor

- Kisújbánya a Szent Márton Kulturális útvonal Via Sopianae szakaszának egyik állomása, s egyben kiindulópontja a Márton emlékét őrző 23 baranyai települést összekötő gyalogos útvonalnak - mondta el Feiszt György tanácsnok, aki Szombathely városát képviselte a március 20-ai, országos avató ünnepségen.

Az új utat Mayer Mihály megyés püspök a Szeretet Megosztásának Útjává nyilvánította. Utalva arra a széles összefogásra, amely lehetővé tette az építést. És utalva ama tényre is, hogy a Márton-út egy rövid szakaszon együtt halad a Mecsek másik zarándokútjával, a Skóciai Szent Margit úttal. A vasiak közös zarándoklaton is részt vettek, a mintegy harminc résztvevőt Gyurosovics Mihály plébános bocsátotta útjára. 

A zarándoklat több falvat is érintett, csodaszép tájakon vezet át az út. Néhány községet ezen belül is kiemelnék: Zengővárkony, Pusztakisfalu, Kátoly, Máriakéménd. Azt tapasztaltuk, hogy a helyi plébánosok és polgármesterek szívügyüknek tekintik, tekintették az ösvény létrehozását, Márton kultuszának ápolását. Ebből fakadóan szeretnék jobban megismerni a szent szülővárosát, Szombathelyt. Mi ebben segítettünk, ugyanakkor sor került szakmai konzultációkra is. Az ösvényen számos útjelző igazít el, kiadványok tájékoztatnak. Ez utóbbiakat elsősorban mi vittük a településekre. 

Orbán Róbert, a Szombathelyi Szent Márton Látogatóközpont (SZLK) volt munkatársa szintén sokat tett a mecseki ösvény megnyitásáért. Ezt számos baranyai polgár, egyházi és világi személyiség köszönte meg.

Mi arról érdeklődtünk, hogy miért kellett távoznia és a jövőben mit tud tenni a projektért? - Aigner Géza hívására kerültem a SZLK-ba, hivatalosan a plébánia alkalmazottja lettem - fogalmazott. - Béremet abból a támogatásból fizették, amit a város adott a plébániának az SZLK fenntartására. Az intézmény, amelynek vezetője a mindenkori plébános, az elmúlt években a Szent Márton Európai Kulturális útvonal egyik központjának számított, a másik a francia Tours-ban  volt, illetve van ma is. Így lehetőségem nyílt arra, hogy az útvonal ügyeit intézzem és újabb projektelemeken dolgozza - emelte ki Orbán Róbert. 

- Aigner Géza távozása után megváltoztak a körülmények. Az új plébános azt a munkakört, amit betöltöttem, megszüntette, nekem pedig felmondott. Jelenleg felmentési időmet töltöm, bár ez alatt, saját szakállamra, még intézem az ügyeket. A városban 4-5 embert fizetnek a szentmártonos kasszából, én nem férek ebbe a keretbe. Ezért  áprilisban búcsúzok a várostól, Budapestre költözöm, ott kínáltak munkát  - fejtette ki a Szent Márton-projekt személyisége. Aki a kisújbányai avatás nagyszerűségét abban látja, hogy mind a világiaknak, mind az egyháziaknak sikerült összefogniuk egy közös cél érdekében, megőrizendő Márton szellemiségét.

Nem csak nyer, akár bukhat is

Nagy szerencséje a városnak, hogy egy olyan nemzetközi projekt részese lehet, mint a Szent Márton út. Ezt viszont nem mindenki ismeri-ismerte fel, még a város vezetésében sem. Így azon sem meditál bizonyára, hogy uniós pályázatok révén, alkalmanként százmilliós nagyságrendben érkezhet támogatás a városba.  Ám ha nem gondozzák az útvonalat, nem teljesítik a vállalásokat, az unió szigorításokkal élhet. Ez pedig az erkölcsi káron kívül súlyos milliók visszafizetését is jelentheti. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!