Szentgotthárd nem nyugszik bele

<b>Szentgotthárd</b> - Örülnek a gotthárdiak a magyar kormány génmódosított kukorica ügyben elért brüsszeli sikerének, és arra kérik a hazai döntéshozókat, hogy hasonló erővel lobbizzanak a Rábakeresztúrba tervezett szemétégető ellen is.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szentgotthárd önkormányzata üdvözli a Brüsszelben elért magyar sikert, miszerint továbbra is tilos a génmódosított kukorica termesztése hazánkban, írja közleményében Viniczay Tibor polgármester.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint a hatásos kormányzati diplomáciai és lobbi tevékenységnek, valamint a civil szféra aktív részvételének köszönthető, hogy hazánknak sikerült elérnie a MON810 génmódosított kukoricafajta köztermesztési tilalmának fenntartását. Ez Magyarország számára kiemelt jelentőségű nemzeti ügy, hiszen így hazánk továbbra is mentes maradhat a génmódosított termékektől - hangsúlyozta a miniszter, aki pénteken Sztavrosz Dimasz uniós környezeti biztossal is tárgyalt a magyar érdekek érvényesítése céljából. Mivel az Európai Bizottság által napirendre tűzött kérdésben a tagállamok döntöttek, a zöld tárca nagy hangsúlyt helyezett a magyarországi tilalom ellen voksoló, valamint a bizonytalankodó tagállamok meggyőzésére.

A gotthárdiak határozottan kérik a kormányt, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, valamint a Külügyminisztériumot, hogy a Heiligenkreuz im Lafnitztalba (Rábakeresztúr) tervezett osztrák hulladékégető helyszínének megváltoztatása érdekében hasonló mértékű és  eredményű diplomáciai és lobbi tevékenységet fejtsenek ki.

A helyi önkormányzatok és civil szervezetek már megtették a szükséges lépéseket.

Az osztrák BEGAS AG Szentgotthárd mellé tervezett hulladék égetőműve veszélyezteti Szentgotthárd polgárainak egészséges környezethez fűződő jogát, tönkreteszi a város és a környék turizmusát, időzített ökológiai bombát jelent az Őrség természeti értékei számára.

A heiligenkreuzi szemétégető egyenlő a rossz szomszédi viszonnyal. Az elmúlt hetek, hónapok eseményei világosan jelzik, hogy Magyarország közvéleménye Szentgotthárd mellett áll. Szentgotthárd és Magyarország közvéleménye nem nyugszik bele, hogy határait szennyező üzemekkel építsék körül, írja Viniczay Tibor. 

Kapcsolódó dossziénk: 

Hulladékégető a határon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!