Szenzációs magyar siker a rúdtánc világbajnokságon

Magyar siker született a Budaörsön rendezett rúdtánc-világbajnokságon. A duó kategóriában a magyar Pálmaffy Barbara-Bardóczy Ilka páros aranyérmes lett.

Vas Népe

Pálmaffy Barbara neve már ismerősen csenghet azok számára, akik nyomon követik a rúdtánc sport életének eseményeit. Ő az a 33 éves hölgy, aki szeptemberben káprázatos előadásával megnyerte a Magyar Rúdtánc Bajnokságot. Esetében ez azt is jelenti, hogy a jövő évi világbajnokságon képviselheti hazánkat. Ugyanezen a Bajnokságon lett duó párja, Bardóczy Ilka a második helyezett, így semmi kétség nem fért ahhoz, hogy a hölgyek teljesítménye mindent felülmúló lesz.

Az idén hazánkban, Budaörsön megrendezett világbajnokságnak több különlegessége is akadt. A verseny történetének egyik legnagyobb szabású rendezvényét hívták életre a szervezők, mint technikailag, mint érdeklődők számában, mint pedig kategóriában. Az egyéni versenyzők mellett ugyanis első alkalommal indítottak duó- és férfi kategóriát. A hölgyek egyéni mezőnyében sajnos idén nem üdvözölhettünk indulót, a tavalyi magyar bajnokság győztese, Nemesvári Krisztina, alias Cofi, idén sajnos nem jutott be a legjobb tizenháromba. „Nem vagyok csalódott, hiszen tudom, hogy minden tőlem telhetőt megtettem, a maximumot nyújtottam. Viszont a külföldi sportolók, például Oroszország, vagy Amerika résztvevői sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, hiszen náluk a rúdtánc már nem egy új keletű sport. A rutin pedig rengeteget számít egy ilyen esetben, ahol a trükkök és kivitelezésük a legfontosabb tényező, nem lehet hibázni” – mondta Krisztina.

A páros tagjai hónapok óta készültek erre az alkalomra, időt és energiát nem kímélve. „Mindketten elfoglaltak vagyunk, hiszen nem főállású sportolóként tudtunk készülni erre a napra, hanem dolgozó nőként, akik közül engem még a kisfiam is vár otthon. De amikor csak tudtunk készültünk és gyakoroltunk, aminek most meglett az eredménye. Elsősorban arra törekedtünk, hogy látványos forgások és tartások legyenek a produkciónkban, szép és nőies táncelemekkel tarkítva. Mindketten voltunk tartók, ami az egyik legnehezebb része ennek a számnak, így ezzel is tudtuk színesíteni az előadásunkat. Összességében nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült az, amire a leginkább vágytunk” – mondta Barbara.

A zsűri összetételét tekintve a nemzetközi porondról érkeztek a szakértők, a duó kategóriát magyar zsűritag nem értékelhette. „A verseny tisztaságát hivatott erősíteni ez a szabály. Ellenben a női egyéni résztvevőket már én is pontozhattam. Fantasztikus előadásokat láthattunk, nagyon nehéz döntés várt ránk az összesítésnél. A külföldi szereplők már több éve foglalkoznak ezzel a sporttal, van, aki erre tette fel az életét. Itthon ez még nem nagyon jellemző, de bízom benne, hogy hamarosan változni fog. Mindenki láthatta, hogy mire képesek ezek a sportolók. Hogy saját testük súlyát és erejét felhasználva micsoda látványos akrobatikus elemeket képesek végrehajtani a rúdon, pörgésekkel, spárgával, néhol táncos elemekkel tarkítva” – mondta Pirner Alma, a verseny magyar licence tulajdonosa.  „Úgy gondolom, hogy a nézőkben szemernyi kétség sem maradt, valóban sportról beszélünk. A lelkesedésüket hallva ott a lelátókon, ebben szinte biztos vagyok” – tette hozzá, akire mától újabb feladat vár. Egy kis pihenés után kezdődhet a tavaszi amatőr bajnokság szervezése, majd rögtön utána az újabb profi kategória.


A Világbajnokság hivatalos eredményei:

NŐI Kategória
I. helyezett: Alesia Vazmitsel, Fehéroroszország
II. helyezett :Laurence Hilsum, Franciaország
III. helyezett: Hanka Venselaar,  Hollandia
A Mighty Grip Közönségdíjának nyertese: Anzhela Kulagina, Oroszország
Legjobb rudas trükkök különdíja: Hanka Venselaar, Hollandia
Az év előadóművésze: Zoroya Judd, USA
Legszebb kosztüm különdíjasa: Alesia Vazmitsel, Fehéroroszország

FÉRFI kategória
I. helyezett: Evengy Greshilov, Oroszország
II. helyezett: Keem S. Martinez, UK
III. helyezett: Loic Lebret, Franciaország
Legjobb rudas trükkök különdíja: Evengy Greshilov, Oroszország
Az év előadóművésze:Evengy Greshilov, Oroszország
Legszebb kosztüm különdíjasa: Loic Lebret, Franciaország

DUÓ kategória
I. helyezett: Bardóczy Ilka és Pálmaffy Barbara, Magyarország
II. helyezett:  Kate Johnstone és  Bendy Kate, UK
III. helyezett: Michelle Shimmy & Matty Shields, Ausztrália
Legjobb rudas trükkök különdíja: Bardóczy Ilka és Pálmaffy Barbara, Magyarország
Az év előadóművésze: Kate Johnstone és  Bendy Kate, UK
Legszebb kosztüm különdíjasa: Olga Gordienko és Valintino, Oroszország

Címkék#rúdtánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!