Szenzációs tervek a farkasfai meteorológiai állomáson

Magyarország legnyugatibb pontjától nem messze, a Vendvidék és az Őrség határán, erdő közepén elrejtve, háromszáz méter magasan található a farkasfai meteorológiai állomás.

Varga Nóra

- Az Őrségi Nemzeti Park az első nemzeti park hazánkban, amely meteorológiai állomással rendelkezik - emeli ki Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. - A farkasfai meteorológiai állomás a magyar állam tulajdona, s 28 évig az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kezelésében volt. Néhány héttel ezelőtt a környezetvédelmi miniszter az Őrségi Nemzeti Park vagyonkezelésére bízta a területet. Azért kaptuk meg az állomást - hangsúlyozza az igazgató -, mivel jó alapinfrastruktúrával rendelkezik, valamint a terület és a rajta álló épület jól bevonható a nemzeti park által képviselt környezeti nevelésbe, valamint a turizmusba is.


Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság egy újszerű, Európában is egyedülálló bemutató-és kutatóhely létrehozását tervezi a farkasfai, volt Meteorológiai Állomás rekonstrukciójával. A térségben folyó éghajlati megfigyelések több mint százéves múltjára és eredményeire alapozva, a globális és a lokális éghajlati változások kutatásával és bemutatásával foglalkozó obszervatóriumot kíván létrehozni a nemzeti park igazgatóság Farkasfán. A jelenleg is folyó helyi meteorológiai megfigyelés megtartásával, az éghajlatváltozás természeti-, környezeti összefüggéseinek, valamint a hosszú távú folyamatok regionális hatásainak a kutatására, a dokumentálására és élményszerű bemutatására nyílik lehetőség az új létesítményben.

Az 1981-ben átadott, egykor szebb napokat megélt obszervatóriumban egykor 19-en dolgoztak. Huszonnyolc évvel ezelőtt a kethelyi észlelőállomás költözött Farkasfára. Az OMSZ tapasztalt munkatársát, a budapesti Völker Józsefet bízták meg még a hetvenes évek végén a szakmai feladatok koordinálásával, irányításával, az egység beindításához szükséges feltételek megteremtésével. 2005-ös nyugdíjba vonulásáig ő vezette az obszervatóriumot. Ma már csupán ketten látják el az állomás felügyeletét. A méréseket automaták végzik. Korábban itt működött a Meteorológiai Szolgálat csapadékmérő radarhálózatának nyugati egysége, amelyet néhány éve költöztettek át a Balaton mellett található Pogányvárra.

Ma már csak az épület tetején álló fehér gömb emlékeztet az állomás korábbi fontos szerepére. A radarberendezést részben a Pécs melletti Hármas-hegy jégeső elhárító, részben a honvédség vette át. A mérések lényegi részét automata végzi, amelyhez a szokásos műszerek  hőmérséklet- és páratartalom mérő, billenő edényes csapadékmérő, szélirány- és szélsebességmérő, valamint légnyomásmérő  kapcsolódnak. Továbbá mérik a villámokat is mivel, ez az egyik legzivatarosabb része hazánknak. A hagyományos műszerek közül már csak a ruhaszárítóra emlékeztető zúzmaramérőt használják, de több az elmúlt évtizedekben használt mérőműszer is megtalálható az állomás kertjében. Az obszervatóriumban környezetvédelmi méréseket is folytatnak, másrészt mérik a levegő összetételét, nitrogén-dioxid és ózon tartalmát is.


A meteorológiai állomás felújításának, átalakításának elkészült a koncepciója. A projekt megvalósítására pályázni fog az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. Az obszervatórium földszintjén alakítják ki a közönség számára nyitott előadó- és kiállítóteret, valamint a két kutatószobát. A főépület előterében kap helyet a létesítményinformációs-recepciós pontja. Az első emeletre gondnoki lakást és vendégszobákat álmodtak meg. A második emelet a meteorológiai megfigyelés szintje, ide futnak össze a területen telepített mérőműszerek adatai. A teraszra a látogatók által is kipróbálható mobil megfigyelőeszközöket telepítenek. A harmadik emeleten a Csillagászati Obszervatórium oktató-bemutató helyisége kap helyet. A kupolában elhelyezett csillagászati távcső használata, a csillagászati megfigyelés módja, története mutatható be. Az együttes új eleme lesz a szállásépület és a szauna-fürdőház. Az állomás külterületén meteorológiai botanikus kertet alakítanak ki.

- Rendkívül fontos a környezeti nevelés, valamint aktuális téma manapság az éghajlatváltozás, valamint az időjárási anomáliákról is egyre többet hallunk - tudjuk meg Márkus Ferenctől. - Fontosak számunkra a meteorológiai adatok, hiszen az éghajlat változásával az élővilág is változik, s ezeknek a változóknak a segítségével fel tudunk készülni bizonyos helyzetek kezelésére. Az utóbbi években szinte teljes egészében eltűntek az átmeneti hónapok. A hőmérsékleti átlag növekedésére a természet reagál, olyan állatfajok jelentek meg hazánkban, amelyek eddig nem voltak honosak, ilyen például a pusztai ölyv, a melegedő álló- és folyóvizekben számos eddig délebbre élő halfaj telepedett meg. Az erdők pedig észak felé mozognak nagyon lassan.


2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve, a távcsöves csillagászati megfigyelések 400 éves történetére emlékezünk. A csillagos égbolt a közös kulturális örökségünk része. Évezredeken keresztül az emberi élet természetes éjjeli környezetét jelentette a csillagos égbolt. Mindössze néhány évtizedre volt szükség ahhoz, hogy az emberek többsége számára eltűnjön az igazi éjszakai látvány, például a Tejút megfigyelhetősége. A városi közvilágítás, az ipari parkok megvilágítása, a bevásárlóközponzok fényei miatt a nagyobb városokból az égi jelenségek már nem megfigyelhetők.

A csillagászati megfigyelések ellehetetlenedése mellett a zavaró fények negatív hatással vannak az élővilágra, beleértve az embert is. A fényszennyezés az egyedüli környezeti ártalom, amely akár egy kapcsoló átbillentésével egy pillanat alatt, visszamaradó hatások nélkül megszüntethető. Vannak olyan zónái hazánknak, ahonnét még látható a csillagos égbolt. A Zselicben, a Hortobágyon és az Őrségben Csillagos égbolt rezervátumokat alakítanak ki, mivel ezeken a területeken minimális a fényszennyezés. Ezért a három vidékeken a közeljövőben okos világítást vezetnek be, LED égőket csavarnak a kültéri lámpákba, mert ezek nem terhelik a környezetet. Fontos, hogy az objektumok megvilágítása célzott legyen, tehát az adott épületre irányuljon, valamint az is elvárás, hogy időszakosan legyen megvilágítva egy-egy műemlék.
Az Őrségben a farkasfai állomás lesz a rezervátum központja.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!