Szép karácsonya lesz a Sólyom családnak

November 16-án indítottuk lapunkban az akciót a 11 éves leukémiás kisfiú, Attila, és nehéz helyzetben lévő családja megsegítésére. Nagyon sok olvasónk csatlakozott hozzánk. A számlán 2,4 millió forint gyűlt össze, a házhoz is vittek adományokat.

Horányi Árpád

Örül jöttünknek a Sólyom család. A gyerekek ölelgetnek bennünket, csokit, cukrot kínálnak, a kis Attila az ölembe ül. Anikó, az édesanya üdítőt, süteményt tesz elénk, meg úgy 30 kis karácsonyi gipszfigurát. Ő öntötte, a gyerekek kifestették.

Ez az advent szép várakozással telt ebben a kőszegi házban, a református parókián. A családnak volt része rengeteg jóban, s  semmiképpen sem hallgatjuk el  némi rosszban is november 16-a óta. Akkor jelent meg róluk az első cikk a Vas Népében, indult el az olvasóinkkal közös akció a hányatott sorsú család, a leukémiás kisfiú, Attila megsegítésére, karácsonyuk széppé varázslására.

Most a számukra nyitott számlán összegyűlt 2 millió 431 ezer 453 forintot jöttünk átadni nekik. Ennyi adományt mi sem gondoltunk összegyűlni. Nekik is óriási meglepetés. Legtöbbször a hála szavát, a köszönömöt halljuk a családtól.

Az apa és az anya is a lelkemre köti: mindenképpen köszönjem meg a cikkben mindenkinek az adományt, mert a többség név és cím nélkül adta, küldte. Csak így, a lapon keresztül fejezhetik ki hálájukat mindenkinek.

- Ismeretlen emberek érkeztek hozzánk. Többen megálltak az ajtóban, be sem jöttek, még a nevüket sem voltak hajlandók megmondani. A kezünkbe nyomtak egy táskát vagy borítékot, gyógyulást kívántak Manónak, és már mentek is el  - meséli Attila, a családfő.  

Sokan jöttek a Sólyom családhoz az elmúlt hetekben

Érkezett fiatal házaspár, kisgyermekkel. Mikulás-ajándékot hoztak, egy táskában kolbászt, üdítőt, édességet. Volt, aki postán küldött pénzt, de a postással sem sikerült kiolvasni a feladó nevét. Az osztrák férfi, aki születésnapjára a munkatársaitól adományt kért a kis Attilának, 300 eurót juttatott el a családnak.

Szentpéterfán gyűjtöttek nekik, két hölgy hozta el a falu adományát, úgy 100 ezer forintot. És még kivarrt karácsonyfát,  szívecskét is. Anikó egy szombathelyi levelet mutat, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium 11. G szakács osztályának 29 diákja adott össze pár ezer forintot, mellékelt mind a huszonkilencük aláírásával levelet: Kedves Attila! Fogadd szeretettel ezt a kis ajándékot. Mielőbbi gyógyulást, boldog, békés új évet neked és az egész családnak.

Jött két férfi is: focisták. Labdát, borítékban pénzt hoztak. És hetek óta betoppan egy hentes Sólyomékhoz  azt sem tudják, hol él, mi a neve , pár kiló húst hoz nekik keddenként rendszeresen. Egy pilóta felesége felajánlotta: ha olyan állapotban lesz a kis Attila, a férje szívesen felviszi egyszer a felhők fölé. A kőszegi polgármesteri hivatalban újra gyűjtöttek a munkatársak körében pénzt.

Ennyi jóság! Ennyi együttérzés! Készpénzben 294 ezer forintot számoltak össze, Attila osztálya 34 ezer forint ajándékutalványt adott át a családnak. Ha mindent összeszámolunk, megközelíti a 3 millió forintot lapunk akciója ideje alatt a  családnak összegyűlt adomány.

Mi nem jelentkeztünk a Vas Népénél  a bajunkkal, nem is gondoltunk rá, hogy adományokat kapjunk. Ezért nem értettük azokat az embereket, akik nagyon kellemetlen módon beszóltak, megjegyzéseket tettek ránk. Az akció ideje alatt háromszor voltunk úgy, hogy köszönjük szépen, adják az összegyűlt pénzt  egy alapítványnak. Mi egy fillért sem kérünk. A  református lelkész, János  és a felesége  azonban mindig rábeszélt bennünket: tartsunk ki  mondja el  Sólyom Attila.

Az irigység nagy úr, sok ember lelkét mérgezi. De hát mi irigylésre méltó van Sólyoméknál? A kis Attila súlyos betegsége? Az az egy év, amit kórházban töltött? Irigylik a családfő,  Attila életét? Mit tudnak róla? Alkoholista szülők egyedüli gyermeke, 15 éves kora óta önfenntartó. Az utcán nőtt fel. Volt olyan időszak, amikor az anyja nem ismerte meg.

Irigyelik ezt a gyermek- és ifjúkort, később a munkanélküliségét? Inkább tisztelni érdemes! Már kamaszként megfogadta: ha neki egyszer gyerekei lesznek, a lehető legtöbbet, de a család nyugalmát, támaszát  mindenképpen megkapják tőle. Ezért is ismerik sokan úgy Kőszegen: rendkívül szorgalmas, munkabíró.

Anikónak sem jutott rózsás gyermekkor. A papa náluk is alkoholista volt, édesanyja hat gyermeket nevelt nagy szegénységben. A család  kisebbik fiuk asztmája miatt  az Alföldről Kőszegre keveredett. Attila megbetegedése után a kőszegiek, és a Markusovszky kórház gyermekosztálya, alapítványa  segítette őket.

Lapunk akciója alatt több  minden  kedvezően változott Sólyomék életében.  A családfő sikeresen elvégezte a munkanélkülieknek indított vagyonőri tanfolyamot,  állást is kapott Kőszegen. Az önkormányzatnál szociális bérlakásra nyújtottak be pályázatot, hamarosan költözhetnek majd a háromszobás lakásba, amelyben külön, melegebb  szobája lesz Attilának.

Adódik a kérdés: mire fordítja majd az összegyűlt pénzt a család? A családfő beépített szekrényt készít, annak az anyagköltségére költenek belőle, új ágyat is kap a kis Attila, gáztűzhelyet vásárolnak az új lakásba. A többi tartalék lesz a számlán. Beszámolunk felhasználásáról, megállapodást is kötöttünk: olvasóink adományai Attila gyógykezelésére és a vele kapcsolatos egyéb költségekre fordíthatók.

A  mi kis Attilánk sorsának alakulását  ha már nem is naponta , de nyomon követjük. Szívünk is ezt diktálja,  tartozunk is vele olvasóinknak.  

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!