Szereti Ön Puskint?

VN - Június 6. - Alekszandr Szergejevics Puskin születésének 210. évfordulója. Oroszországban a Puskin-nap 1998 óta hivatalos állami ünnep.

Ölbei Lívia

Az irodalomalapító Puskin születésnapjára korábban is nagy „össztársadalmi” figyelem irányult; a hatvanas évek végétől „a költészet ünnepeként” tartották számon. Tulajdonképpen ma is az. A költészet napja. De péntek éjjel például – nyilván a kulturális turizmus felvirágoztatása jegyében – nagyszabású Puskin-bált rendeztek a költő 210. születésnapja alkalmából a Puskin-emlékhelyen, Trigorszkojéban, ahol annak idején Puskin barátai laktak.

Az interneten közzétett reklám ígérete szerint a bál kétszáz fős közönsége „megmerítkezhetett a 19. században”, vagyis nemcsak a helyszíne volt „korabeli”, hanem a körítése is. A program szerint színészek idézték meg a 19. század társadalmi életében olyan fontos szerepet játszó orosz bálok miliőjét és hangulatát; mindezt fejenként 10 ezer rubelért. Bár a bálon csak kétszázan vehettek részt, a Puskin-emlékhelyen – vagyis Trigorszkojéban, Mihajlovszkojéban és a kolostornál – több napig tart a Puskin-ünnep.

Az emigráns orosz író, Szergej Dovlatov (1941– 1990) már nem vehetett részt a Puskin-bálon, de biztos markáns véleménye lenne róla. Illetve van is: Puskinland címû regényének (Európa Könyvkiadó, 2001) elbeszélője orosz író-értelmiségi, valószínűleg a szerző alteregója, aki magánéleti problémái és a szovjet idők fojtogató levegője elől egy nyárra elszerződik a Puskin-emlékhelyre idegenvezetőnek: „Mindenki imádja Puskint. Meg a Puskin iránti imádatát. Meg az imádata iránti imádatát. (...) Puskin számukra a kultúra szimbóluma. Csak az érzés fontos számukra: jártam itt. Ki kell pipálni a tudatukban. Aláírni a nevüket a lelki nemesség nagykönyvében.”

De hol van Puskin? Kicsoda Puskin? Íme: „Minél jobban megismertem Puskint, annál kevésbé volt kedvem okoskodni róla. Főleg nem ilyen röstellni való színvonalon. Gépiesen játszottam a szerepemet, és egész jól megfizettek érte. (...) A helyi könyvtárban találtam egy tucat ritka könyvet Puskinról. Azonkívül újraolvastam a szépprózáját meg a cikkeit. Legjobban Puskin olimoszi közönye izgatott. Hogy kész volt elfogadni és kifejezni bármilyen nézőpontot. Az állandó törekvése a végső, legfelső objektivitásra. Hasonlóan a holdhoz, mely a ragadozónak és a prédának egyformán világítja meg az ösvényt. N

em monarchista, nem összeesküvő, nem keresztény – csak költő volt, zseni, és átérezte az élet mozgását mindenestül.” Akkor is muszáj bízni benne – legalább egy kicsit –, hogy aki beírja a nevét a lelki nemesség nagykönyvébe, megcsodál valódi (vagy valódinak vélt) ereklyéket, esélyt kap az igazi találkozásra is: Puskinnal. Nyina Moleva, az „Irodalmi ösvények Moszkvában” című 1997-es „útikalauz” szerzője mintha bízna. Csak előbb a kötet Puskin-fejezetében (ez a legterjedelmesebb) előbb lerombol, de legalábbis megkérdőjelez minden, biztosnak hitt (idő)pontot és helyet: a korabeli dokumentumok alapján például még az se egészen biztos, hogy Puskin június 6-án született (lehet, hogy egy nappal előbb).

Sűrűn változtatott moszkvai lakhelyei (a család sokat költözött) nehezen követhetők, ha egyáltalán megvannak még az épületek. És mégis. Moleva szerint fontos, hogy az irodalmi-történelmi- kulturális múlt nyomai láthatóak legyenek: ezek a jelek szervesen hozzátartoznak a városhoz, a város életéhez; az eleven emlékezet fenntartói és útjelzői – föltéve, hogy nem megyünk el lelkileg-szellemileg csukott szemmel mellettük.

A moszkvai Puskin Múzeum szeptember 6-áig rendszeresen autóbuszos-gyalogos kirándulást szervez, „Töltsön egy napot Puskinnal” címmel. A körülbelül 5 órás program megismerteti a közönséget a legfontosabb Puskin-helyekkel.

Aki pedig kutat, keres (mondjuk értelmes célokat), vágyik valami jóra, szépre – mindig bátran fordulhat Anyeginhez. Csak nehogy levélben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!